Skinny Puppy - Mythmaker

A zenekart, azt hiszem nem kell bemutatnom. A Skinny Puppy a 25 éves fennállása óta sok mindenen átment, többek közt volt itt haláleset, szétválás, nagy szünet, majd új tagok, újra zenélés, stb. Ezeket a változásokat a lemezeken is érezhetjük, és bár mindig is albumról albumra új utakon jártak, azt hiszem ez mostani zenei ugrás volt a legmerészebb tőlük. Az előző korongok mintha mind egy-egy lépés lettek volna a mostani talán legsokszínűbb albumuk felé. Mintha az eddigi lemezeket bedobták volna egy nagy olvasztóba, hozzáadtak volna egy icipici ohGr-t, fűszerként egy csipetnyi finom zajt és elektronikát, és a kész masszából gyúrták volna meg a számokat. Csodálatos dolog a zenei szobrászat, nem érezni, hogy egy régi kopott indusztriál zenekar nyikorogna itt a 21. században, mint ezt más hasonló orú andánknál megfigyelhetjük. Persze ez azért sok old-school fannak nem jön be, akik még mindig a 10 évvel ezelőtti Skinnyt várnák, mereven ellenállva bármi nemű változásnak.


Igen, ez az album nem nekik készült, inkább azoknak, akik a sokszínűségben szeretnek gyönyörködni. Minden szám külön utazás, mely egy közepes tempójú uacute;tszakaszon indul, majd hullámvasútpályává áltozik úgy, hogy a végén, mikor azt hitted már csak lefelé an, utoljára még megforgat háromszor az utolsó éktelen dühkitöréssel (Ugli). Elsőre nem is érted miért így zárul, aztán persze rájössz, hogy ezzel égeti be az egész lemezt az agyadba kitörölhetetlenül, mint egy CD író, ami a végén lezárja a CD-t. Mint a hullámvasútnál is, ha először utazol, szinte fel sem fogod mi történt, lemez is először fura, szokatlan, de már akkor érzed, hogy ebben a kicsit kusza tálalásban dühöng a felfedezésre váró bdquo;tartalom”. A korongon megtalálhatóak a súly őrületek, mint a Pedafly és az Ugli ugyanúgy, mint a nyomasztó allada, a Jaher, vagy a már ironikusnak mondható strong>Dal. Persze ne feledkezzünk meg a könnyedebb, elektronikus, kissé ajos számokról, mint a Politikil, Pasturn, vagy az Ambiantz. Ogre bámulatos módon próbál kísérletezni hangjával, mint azt tőle megtudtuk, az éneket ezúttal mindenféle effekt nélkül vették fel, és a felvett nyersanyagot torzították, ami a megszokott énekhangtól igencsak eltérő eredményt produkált, kinek örömére, kinek bánatára. Összefoglalva sikerült ismét egy igazán jó is „beteg&rdquoalbumot összehozni a srácoknak, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

A CD-ért köszönet a CDUnderground-nak!

Végezetül egy kis csemege, ajánló magától a oral impressionist-tól, Ogrétól, a Crave magazin munkatársa telefonon kereste fel Ogrét, hogy a Mythmaker születéséről, a kereskedelmi zene elkorcsosulásáról beszéljen vele, és arról, hogy miért bukna el a Skinny Puppy, ha ma új bandaként kezdenék karrierjüket.


"Jó eacute;v áll előttetek és a Mythmaker előtt 2007-ben. Elégedett vagy a kész lemezzel?

Igen, úgy érzem. Mármint úgy érzem, az album igazán jól sikerült. Valószínûleg eddig ez volt az egyik legbonyolultabb lemez, amit valaha is készítettem. Ahhoz képest, hogy mennyi idobe tellett felvenni, mennyi dolog jött közbe, és hasonlók, amikor végül leültünk és meghallgattuk... elégedett vagyok vele. Jó eacute;rzés meghallgatni.


Mi a jelentés az album címe mögött?

Mindig akartam valami olyat csinálni, ami egy nagy szarkasztikus "Ó, micsoda csodálatos világ ez", nagyon nagy dolgokat mondani, és utána csak úgy egyszerûen rávágni, hogy "Ó, igen, lószart!". A Mythmaker alapötlete is nagyjából ez, és az összes nagy, legendákba illo felmagasztalás, akár abban az értelemben, hogy az emberek hogyan alkotnak a dolgok történetének vizsgálatával egy a valóságosnál sokkal nagyobb, mitikus alapigazságot, vagy hogy hogyan értelmezzük a történelmet a világ mai helyzete tükrében. Minek mutatjuk magunkat, akár a MySpacen vagy bármi más hasonló elyen, ez például számomra különösen érdekes. Az eltúlzott valósnál valósabb világ, a benne élő valósnál valósabb emberekkel. Szerintem ma, ha érintkezünk valakivel, akkor valójában nem is velük érintkezünk, hanem azokkal az emberekkel, akik igazából lenni szeretnének. De mára már oda jutottunk, hogy látjuk, ahogy az emberek ténylegesen építgetik ezeket az eszményképeket, egy virtuális világban, folyamatosan frissítgetve, és utána újból és újból elolvassva őket kezdik ténylegesen el is hinni, hogy azok ők. Ezt nagyon furcsának tartom, és sok olyan emberrel találkozok, akiknek tudom, hogy semmi közük ezekhez az eszményképeikhez, és mégis annyira erőteljesen igyekeznek annak mutatni magukat, hogy az már egyszerre tragédia és komédia.

A teljes interjú skinnypuppy.hu-n.

Mythmaker 2007 (Spv)
tracks:

magnifishit
daL
haZe
pedafly
jaHer
politikiL
lestiduZ
pasturN
ambiantz
ugLi


line up:
Ogre (voice), cEvin Key (synthesizers/electronics/percussion), Mark Walk (synthesizers/guitar/electronics). With guests: Otto Von Schirach, Databomb, Saki Kaskas, Traz Damji.

Produced by Mark Walk and Scaremeister. Additional production and mix by Ken 'hiwatt'Marshall at hiwattlabs.




Most már a Llitany-n és az SPTravel-en is kint az info a 2007-es turné lső állomásairól. Ezek egyenlőre csak az amerikai és kanadai részeket érintik, de azt ígérik lesz még több nemsoká . . :)


SKINNY PUPPY MYTHRUS Tour 2007
24May2007 Santa Cruz, CA @ The Catalyst
25May2007 Portland, OR @ Convergence 13 (Crystal Ballroom)
30May2007 Denver, CO @ Ogden Theatre
01June2007 Chicago, IL @ House of Blues
05June2007 Toronto, ON @ Kool Haus
06June2007 Montreal, QC @ Le Spectrum de Montréal
07June2007 Boston, MA @ Avalon Ballroom
08June2007 Philadelphia, PA @ Electric Factory
09June2007 New York, NY @ Nokia Theatre (times square)
15June2007 New Orleans, LA @ House of Blues
16June2007 Houston, TX @ Warehouse Live
17June2007 Dallas, TX @ House of Blues
19June2007 Tempe, AZ @ Marquee Theater
21June2007 San Francisco, CA @ The Fillmore
22June2007 Los Angeles, CA @ Henry Fonda Theatre (The Music Box)
23June2007 Los Angeles, CA @ Henry Fonda Theatre (The Music Box)
24June2007 Anaheim, CA @ House of Blues

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu