Angelspit: Krankhaus

Az album nem csupán egy őrült kísérletezés, hanem egy jól megkomponált koncepcióis. Mind a zene, mind az vizuális és a szövegvilág láttán-hallatán egy igazi elmebeteg pszichiátriai klinika képe tárul elénk, és a skizofrénia határával súlykolja az agyhullámainkat. Olyan, mint egy zárt osztály szörnyű kísérletezéseiben elszabadult pszichopaták gyűrűjében tett időutazás. Itt nem csupán medikusi látogatásról van szó, hanem egy idegekig hatolópokoli leereszkedésről, velejéig romlott, beteges elme-mutációkról...

Angelspit - Krankhaus

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

Az ausztrál cyberpunk duo lemeze a Krankhaus már első hallgatásra nagyot robbant. Dinamikus és tele van földbedöngölő energiával. Zenéjük aggresszív, viharos - torzított, érdes és futurisztikus törtető ütemekkel és gitárriffekkel, az elektrotámadások népszerű klisséivel elegyített cyberpunk. Amellett, hogy egyértelműen kialakítottak egy saját stílus, kihallatszik mind a KMFDM, mind a Combichrist vagy az Atari Teenage Riot, és pl. a zenekar által is említett Sonic Youth és Skinny Puppy hatása, sőt engem nagyon picit emlékeztet az Alien Sex Fiend és Siouxsie feelingjének egy modern cyber változatára. Az album nem csupán egy őrült kísérletezés, hanem egy jól megkomponált koncepcióis. Mind a zene, mind az vizuális és a szövegvilág láttán-hallatán egy igazi elmebeteg pszichiátriai klinika képe tárul elénk, és a skizofrénia határával súlykolja az agyhullámainkat. Olyan, mint egy zárt osztály szörnyű kísérletezéseiben, elszabadult pszichopaták gyűrűjében tett időutazás. Itt nem csupán medikusi látogatásról van szó, hanem egy idegekig hatolópokoli leereszkedésről, velejéig romlott, beteges elme-mutációkról. A mai deprimált és elmeháborodott világban, ahol a sorozatgyilkosok és transzexuálisok a sztárok, ahol a Dallast a Helyszínelők és a Temetkezési Vállalkozók sáska hada váltja fel, vagy ahol a plasztika, a szilikon, a piercingek, testünk teljes átalakítása és az öncsonkítás teszik valakivéaz embert. Ez az életstílus és a horror kultusz, a bio-mechanikus jövőkép egyre inkább begyűrűzik az elektronikus zenébe is, mintahogyan az Angelspit futurisztikus látképe és cinizmusa is efeléhajlik. A romlómorális erkölcsök a világ pusztulása és a materiális és hataloméhes világ, a mentális mélyzuhanás egyre inkább az ezoterikus, földöntúli és cybervilágba hajszolja az embereket. A Krankhaus az elmezavar ”elfogadott&rdquoformáit, a társadalmi anomáliákat, az elkorcsosult személytelen világképet boncolgatja. A szadista játékok és mókák groteszk világába kalauzol egyenes, cenzurázatlan szövegvilággal. Az album és az Angelspit kialakult stílusát igen nehéz lenne meghatározni, eléggéösszetett, egy kicsit ebből egy kicsit abból is. Számtalan stílus keveredik benne a digitalis hardcore-tól a cyberpunk, egy kevés technopop, nyers szinti ütemek a noise az industrial a gitár és egyéb stílusokon át a digitális és analóg hangok hibridjeivel és komor, horrorisztikus dallamokkal, ismétlődő vokálokkal. Az egész albumot egy hullámzószerkezet jellemzi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

Az emocionális, dallamos melódiák ideje lejárt, a zenében is a minél jobban torzított, recsegő gépkompozíciók, fémes hangzás és a fröcsögő vokálok felemelkedése figyelhető meg. Az Angelspit sem törekszik slágerszerzeményekre, hanem próbálja összegyúrni a mai modern elektronikus hangzást a punk gyökerekkel, megtartva annak lázadómivoltát, káoszelméletét és szellemiségét. Nemcsoda, ha a szoft-melódiákhoz szokott gyanútlan hallgatóknak első hallásra egy kaotikus cyber-turmixnak t"unhet az egész. Öveket becsatolni, indul a hullámvasút szárnyalás!

A La Mode, La Mort a körülöttünk lévő hiúság kigúnyolása, megvetése. A koponyánkba passzírozott zord ütemek, „dzsidzsi”, némi drum &bass beütéssel felpezsdítik az ember vérét. Műhaj, piercieng, luxus premium hátsó, plasztika és szilikon labdák - trendi Paris Hilton effektus - minden ami a népbutítás kelléke kemény bírálatot élvez a szám szövegezésében. "Modify the body, pacify the mind"- "Módosítsd a tested, békítsd meg az elméd!"- Tipikus sémája az eladjuk a lelkünket és a testünket 15 perc hírnévért. Igazából talán ennél a számnál érződik nálam leginkább a vokálok kissésiouxsie-s feelingje.

A Vena Cava-ban üdvöskénk leszíjazva egy székben a doktor vészjósló"gyógyítását", az elmebeteg sebészi beavatkozást várja. Tört ütemekkel, torzított gitárral, space effektekkel, robovokállal egyenesen veszi be a kanyart, nem annyira dühöngő, viszont végig leköti az ember figyelmét.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A 100% csavart és torzított effektek egyvelege, egy picit visszavesz a lendületből, lazul a dübörgés. Polgárpukkasztószónoklataival „Dip my tail in blood ink &ndashMártsd a farakamat vértintába!&rdquoa„Obey my demands &ndashkövesd az utasításaim! &bdquoA „klónozott&rdquovilágban az individum az egész része, önállógondolkodásra képtelen, érzelemmentesen követi a nyájat. „birkaszellem&rdquobírálatát tükrözi,

A Create Desire a középszerűségből valókitörési vágy, a pénz motiválta, nercbe és kígyóbőrbe csomagolt üres emberek fricskázza. „Shiny wrapping, empty boksz &ndashragyogócsomagolás, üres doboz&rdquo. Visszhang-vokálok, földöntúli dallamok és vokálbetétek sokszínűsége jellemzi. Bonyolultabb dalamszerkezettel támad. Plasztik messiások, dollárimádók reszkessetek!

A Wreak Havok egy technológia szülötte, lázadás lánya, öldöklő vírus és rombolás, egy nyolckarúszörny, 7 levágott fejjel. Istenbírálattal teli pokoli képet tár elénk. A fenevad száma „I am the 6th son of the 6thth son of the 6th son –én vagyok a 6. fiú,6. fiának 6. fia&rdquo- az album kiadási napját is ehhez a misztikus számhoz kötötték. 06.06.06. Begyorsult, aggresszív pergő ütemekkel, erőteljes gitárriffekkel a háttérbe, háttérvokállal és dühkitőrő női énekkel gázol át a hallgatón. Elgázosít és 100 fokon ég. Tele van indulattal.

Az Elixir egy „Placebo from the garden of Eden- placebo az édenkertből&rdquoEbben már jobban érződik némi old-school hatás de persze ez is totál van effektezve.

A Juicy: akár egy cybergrunge-nak is elmenne dalbetéteivel és lassított, szenvedős képletével. Nagyon kellemes szám, pihentetőleg hat az aggresszív ütemek után. „You look so pretty with you diamonds and you designer botox, You'll have to put something special in that little red boksz &ndashCsinos vagy a gyémánjaiddal és a dizájnos botoxoddal, valami külölegeset kell tenned abba a kis piros dobozva. „

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



A Make Your Sin darabos intro-val indít, kisséindustrial felétolat, lecsapva a lapdát egy kis pulzálóütemmel.”Now comes the noise that will make you sin - most jön az a zaj, ami arra fog késztetni téged, hogy vétkezz”.

A Get Even –nél érezni némi Skinny Puppy-s hatás is, ami egy szinte „rap&rdquobetéttel, csipkelődő strófákkal keveredik. „Watch me while I throttle you - Nézz engem, amíg megfojtalak téged”

A Dead Letter &ndashnyers riffek, pulzáló, erőteljes dob betétek, síron túli cyber hangzással.
A Scars and Stripes &ndashvégtelenségig torzított sátáni hangzás, lazítós ütemvezetéssel

Mindegyik számnak meg van a maga kiválóhangulata. Egy percig sem untat az album elejétől a végéig szinten tartja, és megemeli az ember adrenalin szintjét. Annak ellenére, hogy ez a stílus nem kimondottan az én világom, - bár mostanában elismerem, hogy ezen a téren is vannak gyöngyszemek &ndashmégis azt kell mondjam, lenyűgöző ez az album. Első perctől kezdve élveztem minden pillanatát. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu