Mesh - We Collide

'This Is What You Wanted', szól az egyik legmegragadóbb és ugyanakkor legszokatlanabb szám az új Mesh-albumról, amelynek címe 'We Collide'. Igen, ez az, amit akartunk és erre vártunk már több, mint három éve.

Hét nagylemez, kilenc single, számos elismero kritika és európaszerte teltházas koncertek után gondolhatnánk, már nem juthatna a brit trió ennél nagyobb magasságokba. A Mesh-nek azonban ismét sikerült meglepnie minket. Ahogy az új album kapcsán Mark, az együttes énekese találóan megjegyezte: "Itt nem pusztán egy új album elkészültérol van szó, inkább olyan ez, mintha a kedvenc könyvedet vennéd a kezedbe és olvasnád el újra és újra, mert egyszeruen nem tudsz betelni vele."

A hangszínek és dallamok ismerosen csenghetnek a fülünkben, mégis minden egyes dal valami újat és izgalmasat tartogat számunkra. Intelligens és lebilincselo popzene a We Collide.
Az együttes érettségének és ötletgazdagságának jegyeit már az elso single, a 'Crash' is magán hordozza, amely elgondolkodtat minket arról, hogy milyen mérhetetlen és kiszámíthatatlan sokszor az életünk. A lemezre ugyanúgy jellemzoek a klasszikus wave-hatású hangszínek, mint amennyire jellemzi a lemezt a legmodernebb hangszerelési technika is. Néhol olyan tartalmi elemeket lehet felfedezni, amelyek stílusukban pl. a U2-hoz, a Garbage-hoz, vagy a Manic Street Preechers-höz hasonlatosak. Mark, Neil és Rich azonban nem ragadtak meg a múltban, inkább ötvözték a tradicionális stíluselemeket friss, modern és jövobemutató elemekkel.

Mind a tizenkét, albumon szereplo dal magán hordozza a Mesh-re jellemzo sajátos stílusjegyeket, ahol az akusztikus elemek oly tökéletesen illeszkednek az alapvetoen elektronikus hangzásba. A dalok eddig számunkra ismeretlen mélységeket tárnak fel, ennek ellenére mégsem hatnak túlontúl avantgardnak. Magávalragadók, táncolhatók és lendületesek.

A Mesh hangzásvilágának középpontjában azonban mindenekelott az ének dallama áll, amely szinte izzó lávaként árad a dalokból, s mint valami kellemes melegség, úgy járja át egész lényünket. Akár a pergo 'Open Up The Groud'-ot, a kissé melankolikus 'What Are You Scared Of'-ot, a szentimentális és bensoséges 'No Place Like Home'-ot, vagy a szinte égies 'Room With a View'-t újra és újra hallgatva, mintha egyre csak emelkedne bennünk ez a homérséklet. "Annak idején a 'Who Watches Over Me'-vel pont olyan albumot sikerült készítenünk, amilyent akkor, abban az idoben szerettünk volna, és nagyon meg voltunk vele elégedve. Ezúttal azonban valami ambiciózusabbat és energikusabbat szerettünk volna alkotni." - hasonlította Neil a nagysikeru elodhöz a We Collide-ot. "Az új dalok mindegyike elgondolkodtatólag és idorol idore ébresztoleg hat a hallgatóra - nem a pihentetés volt a célunk a lemez készítésénél."

Az együttes a dalszövegek terén is továbblépett. "A We Collide folytatása annak a témavilágnak, amely a 'Who Watches Over Me'-ben bontakozott ki." - árulja el Mark, aki a dalszövegekért felelos. "A dalok ezúttal kevésbé szólnak rólam, mint inkább más emberek viselkedésének megfigyelésén alapulnak."
A cím, 'We Collide', tehát az egyének egymáshoz való viszonyulását kell, hogy tükrözze? "Egyesek találkoznak, mások csak összefutnak." A 'Can You Mend Hearts' megindító dalszövege például egy 2002-ben történt kettosgyilkosságnak állít emléket, amely során két 10 éves kislány brutális meggyilkolása egész Angliát megrázta.

Az új lemez igényességét erosítette az a tény is, hogy az együttes együtt dolgozott Gareth Jones-szal, aki számos Depeche Mode album producere és hangmérnöke volt. "A Gareth-tel való közös munka gondolata már a 'Who Watches Over Me' készítésekor is felmerült, akkor azonban még kétségeink voltak afelol, hogy valóban jó ötlet lenne-e olyas valakivel együtt dolgozni, aki ennyire közel áll a Depeche Mode-hoz." - mondja Rich. "Amikor a 'We Collide' készítésekor ismét felmerült a neve, megpróbáltunk több és pontosabb információt gyujteni róla, s mint kiderült, Gareth teljesen más stílusban és muvészekkel is muködött már együtt, többek között akkor az aktuális Embrace-albumon vállalt szerepet.
Aztán egy londoni koncerten ismerkedtünk össze, és gyorsan kiderült, hogy o az az ember, akire szükségünk van."
Mark és Jones eloször felvették az éneket Londonban, majd a Mesh saját stúdiójában lettek készre keverve a dalok. "Gareth hihetetlenül gyors, intuitiv és preciz a munkájában, s kituno hallásának köszönhetoen nagyszeru érzékkel emeli ki a dalok lényegi elemeit."

'The World's A Big Place', azaz a világ egy nagy hely, szól az utolsó (rejtett) szám. Milyen jó, hogy ez így van, mert ezeknek a Mesh-daloknak sok-sok helyre el kellene jutniuk, hát tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél szélesebb körben népszerusítsük és ismertté tegyük. S hogy zárszóként visszatérjünk a nyitó gondolatmenethez: 'Mark,Neil, Rich! Yes, this is what we wanted!', azaz 'Igen, ez az, amit akartunk.'

Forrás: http://www.t-online.at/


Mesh hivatalos honlap:
http://www.mesh.co.uk/
http://www.mesh-musik.de

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu