MIND.IN.A.BOX - a történet folytatódik

A MIND.IN.A.BOX az elektronikus zenei szcéna egyik legérdekesebb zenekara. A képzett osztrák zenészek keverik az EBM-et, az ambientet, a technot, a trance-et, és a szinti-pop-ot, és vegyítik mindezt szintetikus vokállal.
A kiadott lemezeik egy egész történetet mesélnek el úgy, hogy a sztori lemezről lemezre folytatódik, és illeszkedik az előzőhöz.

Bár rengeteg zenei anyagot tudhat maga mögött a zenekar, élő fellépésük idáig nem nagyon volt. Az első igazán nagy koncert az idei Arvika fesztiválon volt, ahol ez a beszélgetés készült.

Számítógépes játékokkal kezdődött
A koncertgitáros Adam Wehsely-Swiczinsky - aki a csapat egyfajta turnémanaggereként is tevékenykedik - kísért el Ingesung mesés környékére, az Arvika fesztivál fellépőihez, és látogatóihoz. Itt az "árnyékból" előjött (majdnem) az egész zenekar: Stefan Poiss (aki a MIND.IN.A.BOX zeneszerzője és énekese), Roman Stift és Gerhard Höffler (basszusgitáros, és dobos).

Stefan és Markus a két meghatározó név a zenekar mögött. Ők ketten együtt gyerekkori barátok, Ausztriából. Elkezdtek számítógépes játékokat készíteni: Markus volt a programozó, és Stefan csinálta a zenét.  Egy idő után Stefan úgy döntött hogy a zenékből összeállít egy lemezt, és így a MIND.IN.A.BOX elkezdett alakulni, majd 2000-ben megjelent a "Lost Alone". Markus írta az összes dalszöveget. Ő nem igazán szeret reflektorfénybe kerülni, így ehhez a beszélgetéshez sem csatlakozott - bár itt volt Arvika-n.

A zenekar a fellépést megelőzően már napokkal korábban megérkezett, és teljesen le voltak nyűgözve Svédországtól. Természetesen Ingesund és a jó idő szerepet játszottak ebben.

- Hallotattok az Arvika fesztiválról azelőtt?
- Igen. - kezdi Roman. Csak jó dolgokat, mint egész Svédországról.

- Nektek új dolog a koncertezés, de ahogy hallottam néhány bemelegítő koncertet azért adtatok Bécsben?
- Igen, adtunk három teszt fellépést, amik nagyon jól sikerültek.

A történet folytatódik
A harmadik, "Crossroads" című brilliáns nagylemez után, Stefan jelenleg egy teljes új lemezen dolgozik, melynek elkészülte 2010 elejére várható. Egyenlőre azonban még korai lenne egy esetleges kislemezről beszélni. 

- Egyenlőre 60% -os készültségi fázisban van, és csak néhány dal van teljesen kész. Sok idő ment el a koncert vizuális anyagainak elkészítésével is.

- A történetnek lesz folytatása?
- Igen, Markus már megírta.

A történet amiről beszélünk, a science fiction és a cyberpunk sötét keveréke. Elmeséli Mr.Black, és Mr.White történetét, folyik a kutatás, és a kémkedés "Ő" után. A Mr.Black szemszögéből mesélt történet egy kormányzati ügynöké, aki nem tudja magáról hogy kicsoda. A "Crossroads" -ból kiderült hogy Mr.White nem az ő oldalán áll, és létezik egy "Sleepwalkers" -nek nevezett személy, vagy szervezet, ami segíteni akar neki. Érdekes lesz majd látni hogy a történet milyen irányban folytatódik tovább.

- A zenekar is követni fog a stúdióba?
- Nem, maradok a szokásos elektronikánál.

A koncerten a színpadon, egy hatalmas vetített képernyőn lenyűgöző képek és videók egészítették ki a zenét. Rövid filmek készültek hogy előmozdítsák, kísérjék a történetet. Stefan a szintetikus vokálokat élőben adta a zenéhez, és élők voltak a hangeffektek is. A szintén élő gitár, dob, és basszus sok színt vittek a kemény elektronikába, az előadás összhatása nagyon lehengerlő volt.
Az élő show ötlete már két évvel ezelőtt előjött, de maradt tervezési fázisban. Adam arról mesél, hogy tervezték.

- A koncepció az volt hogy a laptop és a billentyűk mellé egy komplett zenekar álljon. Meg kellett várni hogy a közönség miképp fogadja.
Stefan folytatja:
- Egy kicsit komplikált megőrizni az elektronikus légkört úgy hogy az kombinálva van rockosabb elemekkel. Azonban úgy gondolom ez sikerült.
Adam:
- Mi zenészek körülbelül húsz éve zenélünk, és ritkán mozdulunk ki a rock, grunge világból. Mindegyikünk zenekara kis koncerteket szokott adni, de most ez a lehetőség olyan mint egy álom.
Roman:
- Jó dolog más országban játszani, tapasztalatokat szerezni. Az is új dolog volt, hogy rajongóink vannak, akik várnak ránk. Az emberek Lengyelországból eljöttek csak azért Bécsbe hogy láthassanak minket! Különös helyzet volt, és adott egy különös felelőség érzetet is.
Adam:
- Némelyekben nagyok az elvárások, mert az emberek kialakítottak egy képet magukban a MIND.IN.A.BOX -ról. És ez emberenként különböző lehet.

- Akartok még élőben játszani?
- A mai estétől függ ... :))
- Eddig is kemény munka volt, de most még többet kell tennünk - szól közbe Stefan. Most már nincs visszaút.

Az Arvika fesztivál után a zenekar október 2-án még játszik Kanadában, majd visszatérnek Skandináviába, de ezúttal nem az Arvikára, hanem az Oslo-i Electrostat fesztiválra.

Interjú: Johan Carlsson
Dátum: 2009. szeptember 22.

http://www.releasemagazine.net
http://www.myspace.com/mindinabox
http://www.mindinabox.com/

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu