Pouppée Fabrikk: Hail Jägermeister!

A decemberi BIMfest egyik vendége a svéd EBM készlet, a Pouppée Fabrikk lesz idén. A kora kilencvenes években indultak a DAF és a Nitzer Ebb találkozásának erőteljes kiadásaként, a Pouppée Fabrikk olyan albumokkal rukkolt elő, mint a 'Rage' és a 'Portent', melyek klasszikusnak számítanak a műfajukban.  Később gitár úr is bemutatkozott, ami néhány crossover lemezt eredményezett. Most 7 év csend után visszatértek, egy folyamatban lévő új 'old school' albummal, és készen állnak arra, hogy lezúzzanak mindenkit a színpadról. Leif Holm billentyűst utolértük egy beszélgetés erejéig.

Mindig is imádtam a Pouppée Fabrikk zenekarnevet, de van tulajdonképpen jelentése?

A Pouppée Fabrikk név 1987-ből való és egyáltalán nincs jelentése, egyszerűen csak a bandánk neve. Ahogyan most íródik, az egy barátunk hibájából fakad. Az eredeti név Poupé Fabrikk volt, a francia (Poupé) és a norvég (Fabrikk) kombinációja. Andreas készítette az első posztereinket 1988-ban és Pouppée Fabrikknak írta el, ez nekünk tetszett, és attól fogva így írjuk.

7 év szünet után döntöttetek úgy, hogy ideje visszatérni. Mi váltotta ki ezt az elhatározást?

Henrik (Björkk), Jouni (Ollila), Jonas (Aneheim) és én ugyanazon az esküvőn voltunk, arról beszélgettünk, hogy csinálunk egy utolsó kört a Pouppée Fabrikkal, így hát megtettük. Jouninak túl sok projektje futott, ezért nem csatlakozott hozzánk, ezért Christiaan (Riemslag) a CAP-ből lépett a helyére.

 



Már 2 fellépésen vagytok túl: az első a
Bodyfesten volt Svédországban és most nemrég Németországban a Wave Gothic Treffenen volt a másik. Hogy ment?

 

Valójában már 3 eddig, egy kis klubkoncertünk is volt Stockholmban. De az összes annyira nagyszerű volt. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi ember eljön megnézni minket. Olyan boldogok voltunk, hogy az emberek hallani akarták a régi számainkat.

Decemberben végre belga színpadra álltok BIMfest meghívásának eleget téve. Mire lehet számítani?

Néhány régi szám, néhány új szám, és talán néhány CAP szám, még nem tudjuk biztosan, de szerintem tetszeni fog. Ez lesz az első fellépésünk Belgiumban, ezért lehet, hogy valami különlegessel készülünk nektek.

Ki más lesz a színpadon rajtad és Henriken kívül?

Remélhetőleg az összes tag + az új kabalánk: Stefan Spetsnazból.

Útban az új album, a belga Alfa Matrix label alatt fog megjelenni. Már hallottam a Symptom című számot, ami nagyon ígéretesnek hangzott, meg kell, hogy mondjam. Mondanátok egy kicsit többet a következő megjelenésről? Mikor jön ki a lemez?

Az album felvétele több időbe telik, mint vártuk. Nagyon magasak az elvárásaim, amikor dalokat alkotok meg, és muszáj remeknek lenniük, mielőtt Henrikhez kerülnek. Néha időbe telik jó dolgokat létrehozni. A BIMfest előtt kellene megjelennie.

 Hogy fog hangzani az új album? Old school Pouppée Fabrikk vagy gitár Pouppée Fabrikk?

Azt gondolom, egy kicsit old school lesz.

 

 

 Hogyan születik meg egy Pouppée Fabrikk dal?

Christiaannal együtt írjuk meg, aztán átkerül Henrikhez, hogy kapjunk róla visszajelzést.

A D.A.F. és a Nitzer Ebb nagy hatással volt rátok, fiúk, de vannak más bandák is, melyek szintén igazán fontosak voltak számotokra? Zenekarok, melyekre nem gondolna az ember?

Hát volt egy svéd deathmetal banda, az Entombed, mely a gitárvonalak tekintetében befolyással volt ránk. 

Az első lemezetek a 'Rage', több mint 20 éve jelent meg. Jobb szórakozás volt lemezeket készíteni akkoriban vagy inkább a technológiát részesítitek előnyben, ami 2011-ben a rendelkezésetekre áll?

Amikor a Rage jött ki, stúdióba mentünk és ez mulatságos volt számomra. Mert játszhattunk azzal a sok különböző készülékkel, ami ott volt, lógtunk, mixeltük a cuccot és az mindig mókás volt. Manapság ülök az otthoni stúdiómban, és mindent ott csinálok, ez is szórakoztató, de jobb volt a régi időkben. 

A 'Rage' és a 'Portent' után néhány gitárorientáltabb albumot készítettetek, mint a 'We Have To Come To Drop Bombs' és a 'Your Pain - Our Gain', még mindig vállaljátok ezeket? Csak mert emlékszem, hogy sok rajongó nem igazán volt elragadtatva ettől az iránytól.

Számunkra ez normális fejlődési út volt abban az időben. Én személy szerint nem voltam annyira a gitárok rajongója, ezért elkezdtem a CAP-et 1994-ben, hogy azt játsszam, amit szeretek. Amikor Németországban zenéltünk abban az időszakban, mindig jöttek oda rajongók hozzánk, hogy megkérdezzék, miért használunk olyan sok gitárt az új számokban.

 

 

Mindketten több sideprojektben is részt vállaltok, úgy, mint az Mz 412-ban és a CAP-ben, csak hogy a legismertebbeket említsem. Számíthatunk produktumokra ezektől is, vagy most takarékon vannak, mert a Pouppée Fabrikk visszatért?

Tudom, hogy Henrik nagyon elfoglalt számos dologgal, a saját projektjeivel. Én lazán veszem a CAP-et, van pár új CAP dal, de csak demóként. A Pouppée Fabrikk tölti ki minden időmet most.

Majd' minden Pouppée Fabrikk megtalálható a "Hail Jägermeister" idézet. Mi a mögöttes történet?

Ha ha ha, rövid történet. Hát régen RENGETEG Jägert ittunk és volt egy DAF-szerű bandánk, PAF (Pouppée Ater Koma Freundschaft) volt a neve. Ahhoz, hogy a banda tagja lehess, meg kellett innod egy üveg Jägert, 70cl-t. Volt hozzá egy speciális Jäger-ivó testhelyzet, totál őrület. Egy partin valami rekordot állítottunk fel 12 üveg Jäger elfogyasztásával. Ma már képtelenek vagyunk Jägert inni többé, én olyan rosszul leszek tőle. Jägert redbullal, talán.

Mi a legfurcsább lemez a kollekciótokban?

Már nem maradt olyan sok lemezem. Mindet eladtam Jouninak. De van pár olyan, ami különleges a számomra, és még mindig megvannak a gyűjteményemben. A belga Coyote And The Lost Dakotas zenekar lemezét megtartottam például és egyet a Deathstarstól, ami lehet, hogy egyeseknek fura.

Mik a jövőbeli tervei a Pouppée Fabrikknak?

Nem tudjuk, mi fog történni ez után az album után, egyelőre nincsenek tervek.

 

Jurgen VANVLASSELAER - 31/08/2011
www.peek-a-boo-magazine.be cikkét fordította: Ilke


Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu