Last news - Data File Sziget 2006

Napi 200 programmal, 44 országból érkezo 252 nemzetközi és további 500 hazai pro-dukcióval, 76 hektáron, 66 programhelyszínnel, augusztus 9–16 között várja látogatóit az idei Sziget. . . .

Nemzetközi kultur-kavalkád

A Föld 6 lakott kontinensének mindegyike, 192 független országának csaknem egynegyede képviselteti magát a Sziget 2006-on. A sokszínu kulturális kavalkádban, a nemzetközi pro-dukciók közt, - a zenekarok és dj-k mellett – lesznek utca-, illetve táncszínházak, balett-táncosok, akrobaták és bábosok is.

A legtöbb külföldi produkció, összesen 44, Nagy-Britanniából érkezik, közöttük például a Pla-cebo, a Franz Ferdinand, a Prodigy, a Rediohead vagy Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jön a Szigetre, így az Iggy & The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy Living Colour. Németországból 26 csapat érkezik és Franciaországból 22 fellépo muvészt illetve társulatot várnak a szervezok.

Maliból érkezik a Sziget világzenei helyszínére a mali korakirály, Toumani Diabaté. A madagszkári etno zenét hozza a Szigetre Joseph in Malala Rakotoraphalaphy. Kolumbiából Leonor Dely valamint a Tumba y Quema Colombian Music Drums érkezik, mindketten az Afro-Latin színpad fellépojeként. Indiai vendége is lesz a Szigetnek: Angika Dance Company a Színházi- és Táncsátor, Jayanthi Subramaniam az Octopus Összmuvészeti helyszín prog-ramját színesíti. A Szigetre Japánból érkezo három társulattal az MTV Színház és Táncsá-torban találkozhat a nagyérdemu, perui vendége is lesz a Vándor Vurstlinak, többek mellett venezuelai produkció várja majd a Cöxpon Ambient sátor látogatóit és kubai táncmuvészek is bemutatkoznak majd a Magic Mirror változatos programjában.





Épül a Sziget

6000 ember 15 nap alatt építi fel a 76 hektáron elterülo Szigetet. Bár az eso nem könnyíti a munkát, a szervezok folyamatosan szivattyúzzák a vizet és az ütemezés szerint folyik a munka.

A felépülo sátrak összterülete mintegy 30000 m2, legnagyobb a Party Aréna 2700 m2-es nagysátra, melynek tartozékait 4 kamion szállított a helyszínre. Bár a HammerWorld sátra kisebb („mindössze” 2400 m2) mint az Aréna, mégis a tartozékok elrendezése miatt ezt 5 kamion hozta a Szigetre. A sátrakban illetve az utakon a porfelverodés megelozése érdeké-ben burkolatot fektetne le a szervezok. A Sziget fobb útvonalaira 11 kamionnyi muanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 24000 m2 fa burkolattal borítják a talajt.

120 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 125 db vizes és kazánkon-téner, 155 iroda, raktár, öltözo, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

7 napon át 80 ember és 4 targonca építi a - több mint 3500 négyzetméternyi – színpadokat, melyekhez az anyagot 18 kamion szállította a Szigetre. Közülük a legnagyobb, a 840 m2 –es 14 m magas, 20 t teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 80 tonna. A Nagyszín-padon 4 tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 400 000 wattnyi teljesít-ménnyel, 80 intelligens lámpával. Fejlesztik az egyes színpadok hangminoségét is. A Nagy-


színpadon például a legmodernebb technikáknak megfelelo digitális hangkevero pultokat állítanak be a rendszerbe: 250 kW, Meyer Sound hangtechnika, Line Array hangrendszer.



További színpadokon, így a Party Arénában, a Roma Sátorban, a WAN2 Színpadon a Blues helyszínen és a Pannon Világzenei Nagyszínpadon is Meyer Sound hangtechnika biztosítja a kiváló hangzást.

A Sziget kertészeti rekonstrukciójával a szervezok szeretnénk javítani a sátorozási körülmé-nyeket. A Sziget Nagyszínpada elotti területet pedig szeretnék megbízhatóan használhatób-bá tenni azzal, hogy feltöltik és füvesítik, megelozve a tavalyi évben tapasztalt problémák megismétlodését, amikor a nyitás elotti esozés következtében megállt a víz és hatalmas sár lett. Az árvíz és eso okozta terepkárok rendezésére eddig több mint 700 m3 földet és homo-kot terítettek szét a szervezok.

Évek óta egyre több bio-wc van a Szigeten, de a könnyebben tisztán tartható és kivilágított konténer-wc-k száma - a csatornahiány miatt - nem igazán tudott noni. Egy új megoldás ré-vén azonban idén sikerül lényegesen megnövelni a konténer-wc-k számát, amelyekbol to-vábbi wc-központokat hoznak létre a Sziget frekventált pontjain. Ez a technológia nem igé-nyel szennyvízelvezeto csatornát: egy tartály kerül a konténer alá, amely összegyujti a szennyvizet, amit folyamatosan elszállítanak. Az Ausztriából behozott konténer-wc-kbol 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45 kivilágított wc lesz, állandó taka-rító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konté-ner WC-kel valamint az épületekben lévo illemhelyiségekkel együtt idén már 179-cel több összesen 1329 üloke áll a látogatók rendelkezésére. Lesz továbbá mobil pissoir (16 db), és szintén újonnan beállított kézmosószett (8X4 kézmosóval). A tavalyi tusolók és mosdók számát 10 új konténerrel növelik az idén. Tovább fejlesztik a közvilágítást, idén több mint 4,5 km út lesz megvilágítva.



Étel-ital

A vendéglátás terén a tavaly debütált és bevált vendéglátó blokkok idén is megmaradnak. Az egyre növekvo igényeknek megfeleloen, a gördülékeny kiszolgálás érdekében a szervezok bovítik a blokkokban található vendéglátósok számát. Idén 3 kürtöskalácsos, 10 grillhúsos, 5 pizzás, 6 hot-dogos, 5 pékárus, 1 melegszendvicses, 1 rétes- és 1 minifánk árus, 1 halétel árus, 3 fott- illetve pattogatottkukoricás, 7 lángosos, 2 gyümölcsárus, 4 jégkrémdrazsés, 10 nemzetközi éttere, 2 vegetárius konyha, 3 fozelékes, 2 krumplikocsi várja a vendégeket.

Mindezeken túl 2 narancsfacsaró, 4 borozó, 3 pálinkaház, 52 kocsma, 5 kávézó és 1 teázó ad helyet a szomjoltásra. 1 deciliter üdíto 60, egy deci folyóbor 90 és 5 deci csapolt Dreher 320 forintba kerül majd.


50 000 lumen

A VLS európai piacvezeto videó technikai szolgáltatásokkal foglalkozó cég szervezésében az idei Szigeten– remélvén, hagyományt teremtve - a Nagyszínpad és környezete egy héten át konstruktív vizuális térré alakul át. A tér naponta újabb hangulatba öltözik, mely a szigetla-kókra felejthetetlen vizuális hatást gyakorol majd. A térben több felület lesz megvetítve; a teljes színpad és hangfalai (kb. 800 m2), a föld, és a környezet. A színpadra vetített kép-anyag 3D animációban, High Definition felbontásban készül. A vetítogépek fényereje össze-sen 50 000 lumen, mely óriási fényerot és tökéletes kontrasztot biztosít, a teret varázslatos helyszínné átalakítva. Statikus képet, ekkora méretu animált videóval összehangoló vetítés még nem valósult meg zenei fesztiválon. A fény koncertek karaktere egyedi, muvészi kivite-lezése a Sziget méltó kiegészíto elemévé válik. A kreatív csapat vizuális improvizációt való-sít minden este hajnalig, illetve adott tematikákat dolgoz fel. Olyan alkotásokat hoz létre a Sziget hangulata, tartalma által létrejött inspiráció folytán, melyek a technikai adott feltételek maximális kihasználását, sot azok paramétereinek túllépését idézik elo. Ezáltal európai szin-ten egyedülálló show musorral gazdagítja a Szigetet.



Pannon a Szigeten

Kikapcsolódást kínáló táborhely, mobil szélessávon elérheto szolgáltatások, interaktív játé-kok a djuice Nigthlife-fal és számos meglepetés: a Sziget fotámogatója, a Pannon az idén is forró hangulattal várja a Sziget-látogatókat.

A Pannon és fiatalok körében sikeres szolgáltatásának, a djuice-nak a nevét viseli a Sziget Siesta táborhelye, mely a múlt év sikere után idén high-tech formában újul meg, ráadásul a rendezvény ideje alatt itt igazán felfrissülhetünk, hisz a felüdülést biztosító ételek, italok mel-lett egy vízfalas zárt térben husölhetünk, miközben élvezhetjük a mobil szélessávon elérheto tartalmakat. A djuice Siesta területén kipróbálható minden bravúros mobil szolgáltatás: a videotelefonálás, vagy éppen a kedvenc videoklipek megtekintése; a Mobil szélessáv inter-netes sátorban több mint 100 számítógép várja a látogatókat. A djuice Nightlife szolgáltatása számos meglepetéssel készül, melyekkel érdemes lesz a barátokat is megtalálni a Szigeten.



Bank a Szigeten

A K&H a Sziget Bankjaként 10 darab, mesés díszletbe öltözött pénzkiadó automatát helyez el a Sziget forgalmasabb pontjain, amelyek a rájuk erosített világító ballonok révén a Sziget bármely pontjáról láthatók lesznek. Üzemelni fog a múlt évben már megismert K&H Sziget bankfiók is, amely a fesztivál minden napján 10-18 óra között, a banki szolgáltatások teljes körével várja az ügyfeleket.

Az idei év legnagyobb újdonsága a Sziget 2006 alkalmából kiadott, koncertképpel ellátott K&H Sziget bankkártya, amely augusztus 1-tol igényelheto a K&H országos fiókhálózatában, és a rendezvény idotartama alatt a K&H Sziget fiókban. A K&H Sziget bankkártya a Maestro típusú kártyák kondíciói szerint muködik, azok hagyományos szolgáltatásaival.



Fo az egészség és a biztonság!

A Szigeten muködik Egészségügyi Bázis, Lélekambulancia és Véradó Központ is.

A Szigeten 400 fos egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 8 orvos, 44 novér, 12 fos motoros és 75 fos gyalogos járor továbbá ápolók és betegkísérok valamint 1 rohamkocsi, 3 esetkocsi és 2 kiemelt mentokocsi. A Szigeten lesz természetesen gyógyszer-tár is.

A biztonsági szolgálatot az In-Kal 1500 fovel látja el, köztük kb. 250, nyelveket beszélo fiatal a tömegirányítási feladatokat végez. A biztonsági szolgálaton felül 400 fo jegyellenorzési,


forgalomirányítási feladatokat lát el. A Szigeten rendorörs is muködik 24 órásszolgálattal, többnyelvu tolmácsokkal, s naponta 80-100 fos szolgálat látja el a - belso és külso - rendori feladatokat. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülo problémákat ugyanitt, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai orvosolják.



Bárhogy, csak autóval ne!

A tömegközlekedési eszközök használatát kérik a Sziget szervezoi a látogatóktól a rendez-vény megközelítésekor. A menetrend szerinti járatokon túl a szervezok különjáratokat is be-állítanak a fesztivál idejére.

Kedvezményes hetijegyet vehetnek igénybe a BKV járatain a Szigetre utazó látogatók. A jegyeket augusztus 5-tol lehet majd megvásárolni.

A közlekedést megkönnyítendo a szervezok különjáratokat is beállítanak az egy hét alatt. Eszerint este 10 és reggel fél 6 között buszjárat indul a Sziget és a Móricz Zsigmond körtér között, több megállót érintve. A Szigetre két hajójárat is – egyik a Jászai másik a Batthyány térrol – indul, naponta délután ketto és hajnal egy között. Mérsékelt áron vehetik igénybe a látogatók a Szigetrol hazajutáshoz a City Taxi szolgáltatását.

Ingyenes kerékpármegorzo várja a rendezvény azokat, akik biciklivel érkeznek. A megnövelt befogadó-kapacitású megorzoben igény szerint kisebb javítási, karbantartási munkát is elvé-geznek majd a munkatársak. Akik nem biciklivel érkeznek, de szívesen nyeregbe pattanná-nak, azok számára kerékpárkölcsönzo muködik majd a Szigeten.

Félárú vasúti kedvezményt nyújt a MÁV és a GYSEV mindazoknak, akik a Sziget Fesztiválra vonattal utaznak. Az ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosító vasúti je-gyeket az utazóközönség a fováros Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarára válthatják meg, kizárólag másodosztályra. A menetjeggyel az odautazást legkorábban a rendezvény napját megelozo nap 0 órától lehet megkezdeni, a visszautazást pedig a rendezvényt követo nap 24.00 óráig be kell fejezni. A retúrjegy visszaútra csak akkor érvényes, ha azt a helyszínen "Sziget 2006" feliratú bélyegzovel lepecsételik. A bélyegzést, vagyis az érvényesítést napon-ta 9.00 és 19.00 óra között végzik a MÁV munkatársai a Szigeten a Városközpontban.

A mozgássérültek bejutását idén is speciális buszjárattal és segítokkel oldják meg a szerve-zok, a Veled – Érted Egyesület segítségével. Eszerint a Batthyány térrol indul majd buszjá-rat, ami megáll a Flórián téren is (ahol a saját gépjármuvel érkezok parkolhatnak). A Bat-thyányi térrol 13 órától kétóránként indul a Szigetre a járat, visszafelé 14 órától kétóránként jár a busz. Az utolsó busz a Szigetrol 24 órakor indul.



Sajtóiroda a Szigeten

A Sziget ideje alatt Sajtóközpont üzemel a Nagyszínpad back-stage-ben. Naponta 10-21 óráig számos információval, naponta friss sajtóanyagokkal és az újságírók munkáját segíto technikai felszereléssel (internetkapcsolat, fénymásoló, fax, telefon) várjuk a dolgozó újság-írókat. Ugyanitt veheto át a press/photo karszalag (idén nem pass!) is.

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu