DONAU FESTIVAL: The Throbbing Gristle Project

Úgy látszik az elmúlt évezred nagyjai sorban térnek vissza a világot jelentő deszkákra. Megannyi  industrial legenda után most a műfaj egyik „alapítójának“ számító Throbbing Gristle éledezik, méghozzá olyannyira, hogy több, mint két évtized után új lemezt készített és koncertezik is Európában. A turné egyik fontos állomása a Donau fesztivál, Kremsben.


Az elmúlt két-három évre visszatekintve lassan már kezdünk hozzászokni, hogy azok a nagy zenekarok, akiket anno még a 80-as és 90-es években istenítettünk és azt gondoltuk hogy sosem hallunk felőlük már, úgy érzik, - hogy pont most, mikor gombamód szaporodnak a mindenféle electro/industrial zenekarok, - hogy van létjogosultságuk ebben az új évezredben, szeretnének még alkotni, adni valamit az új generációnak is. Ennek természetesen több oka is van, és minden együttes máshogy tért vissza a hosszú szünet után. Voltak olyanok akiknek nagyon jól sikerült (Skinny Puppy, Nitzer Ebb, FLA?)  és voltak akiknek kevésbé (Armageddon Dildos, DAF).
Azt még nem tudom, hogy a TG melyik csoportba fog tartozni számomra, de az már most biztos, hogy nem kis meglepetést okoztak az industrial zenék kedvelőinek. Én kb egy éve már azon is meglepődtem, hogy a MySpace-n be tudtam jelölni a zenekart, sőt abszolut naprakésznek találtam az oldalt. Ott látható, hogy az elmúlt években már mozgolódtak, adtak pár koncertet és kidobtak egy EP-t is 2004-ben TG Now címmel.  Most az új nagylemez és a miniturné híre egyenesen felvillanyozott, főleg, hogy mostanában egyre inkább a „nonpopular“ zenék felé hajlok.
Amikor ezt elkezdtem írni, úgy gondoltam írok egy király biográfiát, ami majd jól bemutatja mekkora zenekarról van szó, de aztán nem, legyen inkább személyes tapasztalat. Annak idején a Skinny Puppy által kerültem kapcsolatba a TG-vel, a bizonyos Puppy Grislte projekt miatt. Mivel az a korong igencsak elnyerte a tetszésem, utánanéztem a TG-nek és több lemezét megszerezve úgy gondoltam, hogy ok, ez valóban nem az a zene, amit leadok egy FLA és egy Nitzer Ebb közt, kissé káosz a dolog meg zaj, de hihetetlenül jó, egyedi, teljesen más, mint amit addig hallottam. Ennyi, nem is ragoznám tovább, mindenki menjen fel a Myspace oldalukra és hallgassa meg miről beszélek, majd döntse el tetszik vagy nem. Amit még érdemes tudni róluk, hogy létrehoztak egy kiadót (Industrial Records) ,ami csak egy kísérletezésnek indult a popluáris zenei kultúra ellen, de végül aztán számos kiadás született az Industrial Records neve alatt.
Az utolsó lemez amit kiadtak a Heathen Earth volt 1980-ban, 1983-ban jelent meg a Mute-nál. Azóta csak koncertfelvételek és válogatások kerültek ki a TG neve alatt. Így közel 25 év után, idén került ki az új TG album, a Part Two – The Endless Not.

Ezt a folyamatot pedig nem követhette más, mint egy kisebb európai turné. A zenekar áprilisban indul útnak, elsőként Ausztirába látogat, a Donau Festival-ra. A Bécstől nem messze lévő Kremsben az együttes kétszer is fel fog lépni. A fesztivál több mint 2 hétvégét foglal magában, április 19-től 30.-ig tart. A TG a második hétvégén fog két egymás utáni napon (2007.04.29, 2007.04.30.) koncertet adni. A terem egy raktár stílusú, ülöhelyekkel rendelkező helység, ami 1800 látogatót tud befogadni. Mindkét eseményen egy bizonyos quadrophonic sound system-et fognak használni, valamint filmre is fogják venni mindkettőt. Olyan neves előadókkal fognak együttműködni, mint például Alan Vega, akit a Suicide énekeseként ismerhettünk meg, de ezen a fesztiválon az új szólóalbumát is be fogja mutatni.


The Throbbing Gristle Project

Lineup 29.04.:

Halle1, ab 21:00 Uhr

Egy különleges, több mint 60 perces előadást ad a TG. Készüljetek a legváratlanabbra - négyesben. Vendégként Alan Vega, a Zeitkratzer és a Rechenzentrum lép fel a csapattal.

Zeitkratzer / www.zeitkratzer.de
Alan Vega / www.alanvega.com
Throbbing Gristle / www.throbbing-gristle.com
rechenzentrum / www.rechenzentrum.org

Lineup 30.04.:

Halle1, ab 20:30 Uhr

A TG kiegészülve a zeneszerző, Hildur Gudnadottir vezette kórussal, Derek Jarman 1980-ban készült filmjéhez az "In The Shadow of the Sun"-hoz ad elő élő filmzenét.
További fellépők:
Haswell&Hecker, a new-yorki minimalista zeneszerző Phill Niblock, valamint Stephen O' Malley ( Sunn O)))  ) és Pita Rehberg (Mego) duója a KTL. A TG fellépése után vendég DJ-k és a japán Boredom játszik még.


KTL / www.mego.at
Phill Niblock / www.phillniblock.com
Haswell & Hecker / www.mego.at
Throbbing Gristle “In the Shadow of the sun” /
Boredoms /
www.boredoms.co.uk

A belépőkről bővebben itt taláhattok információt.


 
 



THGROBBING GRISTLE Europen Tour

Apr 29 2007              DONAU FESTIVAL ,  Vienna, Austria
Apr 30 2007              DONAU FESTIVAL ,  Vienna, Austria
May 26 2007             TATE MODERN,  London, London and South East
Jun 1 2007              INSTITUTE OF CONTEMPORARY ART,  London, London and South East
Jun 2 2007              INSTITUTE OF CONTEMPORARY ART,  London, London and South East
Jun 3 2007              INSTITUTE OF CONTEMPORARY ART,  London, London and South East
Jun 7 2007                Bios Festival,  Athens
Jun 9 2007                Fasterthansound,  UK
Jun 10 2007              Venice Biennale,  Venice
Oct 6 2007                Emilia Opera House,  Bologna, Italy
Oct 13 2007              FREIZE Art Fair,  London, London and South East



THROBBING GRISTLE DISCORAPHY

The Second Annual Report (1977)
D.o.A: The Third And Final Report (1978)
20 Jazz Funk Greats (1979)
Heathen Earth (1980)
Greatest Hits (1980)
In The Shadow Of The Sun (1981)
Journey Through A Body (1982)
CD1 (1979)
The First Annual Report (LP/CD) 2001
TG Now (LP/CD) (2004)
The Taste Of TG (CD) (2004)
Mutant TG (2xLP/CD) (2004)
Part Two (CD) (2007, April) David Tibet

Halle1, ab 21:00 Uhr

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu