Sziget ajánló

Íme egy kis ízelítő a Sziget idei ajánlójából. Mindenidők egyik legnagyszerűbb szereposztása kápráztatja el az elektronikus zene rajongóit is. Első nap mindjárt itt lesz nekünk az ebm-klasszikus, a mai napig "túlszárnyalhatatlan"Nitzer Ebb, emellett ismét tiszteletét teszi nálunk Nivek Ogre és Cevin Key, vagyis a Skinny Puppy teljes valójában, ezúttal a Hammerworld színpadot emelve. És ne feledkezzünk meg az idei év egyik legnagyobb szencáziójáról, hogy előszőr lép fel kishazánkba Trent Reznor csapata a Nine Inch Nails...




Tizenötödik hét együttlét

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Minden idők legjobb zenei felhozatalával, és egy nulladik napi LGT koncerttel ünnepli a Sziget a 15. fesztivált. A zenén kívül természetesen lesz más is. Színház, tánc, komolyzene, kabaré, performansz, filmbemutatók, képzőművészet, kézművesség, irodalmi bemutatók, gyerek-, sport-, és szabadidős programok, tehát minden, ami nemzetközi szinten is egyedivéteszi a Szigetet. A jubileumi rendezvény &ndasha nulladik nappal együtt - augusztus 7-15-ig várja látogatóit.

Napijegy július 15-ig olcsóbban

A jubileumi sziget újdonsága, hogy a korábbi évektől eltérően, mostantól napijegyet is lehet venni kedvezményes áron. A július 15-ig tartóakcióban 7000 forint lesz a napijegy ára, beleértve a nulladik napi LGT koncertet is. Hetijegyet május 10-től már teljes áron lehet kapni, de az „ottalvós&rdquohetijegy, ami 37500 forintba kerül, nyolc napra szól, hiszen ez a bérlet az LGT koncertre is érvényes. Így valamivel több, mint 5 napijegy áráért 8 napig szórakozhatnak az ottalvós bérletvásárlók. Természetesen lehet még „hazamenős&rdquohetijegyet is kapni, ennek ára 30.000 forint. Ezzel is most még majd&rsquo3 napot sporolhat, aki egy egész hetet akar tölteni a Szigeten.

Szolgáltatások a Szigeten

Az idei Szigeten továbbra is a látogatók kényelmes szórakozását segítik a már megszokott szolgáltatások (mosodától a csomagmegőrzőig, gyerekmegőrzőtől a postáig). Továbbra is lehet a Szigeten bank-automatából pénz felvenni, a bejárati pénztárban bankkártyával fizetni. Lesz továbbápatika, talált tárgyak osztálya, értékmegőrző, 168 órás egészségügyi és biztonsági ügyelet, nyelvi elsősegély sátor, információs pult és számos további szolgáltatás, ami kényelmesséteszi a Szigeten eltöltött hetet. A szervezők minden lehetséges fórumon felhívják a Szigetre indulók figyelmét, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében külön busz és hajójáratokat is indítanak, valamit kedvezményes transzferárakkal taxiszolgáltatást is igénybe vehetnek a Szigetre látogatók. Lehet majd a szigeten kerékpárt bérelni illetve lesz kerékpár megőrző, ahol kisebb javításokat is végeznek igény szerint. A Szigeten, a már megszokott információs pult mellett, idén már mozgóinformációsok és megújult információs táblák segítik az eligazodást. Tovább bővül a közvilágítás is. A vendéglátás terén a tavaly előtt debütált és bevált vendéglátóblokkok idén is megmaradnak, ezek szerint öt ilyen vendáglátócentrum szolgálja ki majd a látogatókat. Ezekben minden igényt kielégítő ételkínálat valósul meg (kürtőskalács, hot-dog, lángos, minifánk, kenyérlángos, főtt- és pattogatott-kukorica, gyümölcs, pékség, gyros, falafel, melegszendvics, hekk, pizza, grillételek, főzelék, palacsinta, héjában sült krumpli, vegetáriánus konyha, reform és bio ételek, italok, aszaltgyümölcs, jégkrémdrazséstb.). A nemzetek konyhája változatos világát idén már a mexikói konyha, brazil édesség, olasz tésztázóés tradícionális „ősi&rdquomagyar konyha is színesíti és idén ismét lesz a Szigeten tejbár is.


Nagyszínpad

Az elmúlt évek legjobb és legszínesebb line-up-ját vonultatja fel a jubileumi Sziget Nagyszínpada. Eszerint az idei felhozatalban találkozhatunk egyrészt friss szenzációkkal, aktuális sikercsapatokkal, továbbáa nemzetközi porondok tömegeket mozgatókultikus sztárjaival valamint a jubileumi line-up felvonultat azokból a bandákból is, melyek a korábbi Szigeteken a legsikeresebb koncerteket adták.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


&bullAz elektronikus-indusztriál, az electric body music (EBM) szinonimája a kultikus, 1982-ben Essexben alakult Nitzer Ebb, melynek zenéje egyaránt rímelt az ipari zene nagyjaira (Test Dept, Einstürzende Neubauten), a szinti-new wave gigászaira (Depeche Mode), és a dark-EBM partyhimnuszokra (Nine Inch Nails, Front 242, Frontline Assembly, Ministry, Skinny Puppy) és átjárást biztosított ezen, amúgy is egymásból táplálkozószcénák között. Douglas McCarthy, Bon Harris és David Gooday tökélyre fejlesztette, hogyan lehet a szintetizátort, a ritmust, az éneket a végletekig elvinni, hogyan lehet a repetitív ütemekkel hipnotikus hatást elérni &ndashahogy egyik számuk mondja: Let Your Body Learn! -, a rendkívül agresszív hangzással és a hangerővel fanatizálni rajongóikat, az Ebbheadeket. A Nitzer Ebb sikerszériája a kilencvenes évek első felében torpant meg, el is tűntek egy kis időre, de az elmúlt években ismét rájuk irányult a figyelem, és a puszta nosztalgia mellett kiderült, maradandót alkotott és alkot az ismét aktív zenekar.

&bullEgy régi adósságot törleszt a Sziget: 2007 sztárfellépője az évek óta várt, ám aktualitását sosem vesztett Chemical Brothers. A kilencvenes évek elején alakult Dust Brothersből Chemicallánévváltoztatott manchesteri duó, Tom Rowlands és Ed Simons pont tíz évvel ezelőtt kergette eksztázisba és csinált a világból egy nagy táncparkettet Dig Your Own Hole című albumával, mely azóta is örök védjegye az elektronikus tánczenének és a műfaj képzeletbeli trónusának letaszíthatatlan darabja. Szerencsére sor- és mixlemezeik sem okoztak csalódást az azóta eltelt tíz évben. A 2005-ös Push The Button című albumuk a kritika és a közönség körében egyaránt sikert aratott.

&bullMit is mondhatnánk? A Madness az a Madness. Minden idők legjobb házibulizenekara. A punk utáni popszíntér egyik legsajátosabb zenekara, mely angol beatzenei hagyományokból, kupléból, kabarézenékből és a jamaikai eredetű skából gyúrta össze sajátos, mással össze nem téveszthető zenei világát, mely a mai napig megőrizte szavatosságát. A hét tagúegyüttes a brit ska-revival farvizén tűnt fel a 70-es évek végén a 2Tone kiadóról elnevezett azonos nevű színtér egyik alapzenekaraként. A Madness első nagylemeze 1979-ben jött ki One Step Beyond címmel. Innentől kezdve a zenekar 1985-ös feloszlásáig - melyet megelőzött a zenekar fő komponistájának, Mike Barsonnak 1983-as kiválása - öt sorlemez jött ki. 1988-ban négy Madness-tag újjáalakította a zenekart The Madness néven és megjelent egy cím nélküli nagylemez. A klasszikus Madness-felállás végül 1992-ben éledt újjáegy grandiózus koncert erejéig, melynek címét és az elhangzottakat egy koncertalbum - Madstock - őrzi az örökkévalóság számára. Újabb hosszúszünet után a Madness 1999-ben jelentetett meg egy Wonderful című új stúdióalbumot, melyet hat év kihagyással, 2005-ben követett egy feldolgozásalbum, The Dangermen Sessions, Vol. 1. címmel. A zenekar aztán az elmúlt évben és idén is aktív maradt: 2006 nyarán, őszén és telén turnézott, 2007 nyarára pedig új dalokat tartalmazóalbumot ígér.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


&bullA Nine Inch Nails az elmúlt húsz esztendő egyik legnagyobb hatású, stílusokon, rajongótáborokon átívelő zenekara, más szóval összekötő kapocs, mégis önállóúton járózseni, Trent Reznor állandóan változókísérőkkel üzemelő zenei egotripje. Reznor egy olyan innovátor-szimbólum, akinek zenéje építkezhet a nyolcvanas évek szinti-new wave-jéből, az EBM-ből, az indusztriális zenéből, az alt-rockból, Peter Gabriel-féle art-rockból, diszkóból vagy akár a countryból is, ám mindig sajátos, kizárólag a Nine Inch Nailsre jellemző képletet kapunk. Olyan előadókra volt hatással, mint a Marilyn Manson, vagy a Smashing Pumpkins. A NIN világa legendás konceptlemezek során érett tökéletessé, mint a korai Pretty Hate Machine, a The Downward Spiral, a The Fragile vagy a With Teeth, többször vezette a Billboard slágerlistát, sőt kétszer megkapta Grammyt a Best Metal Performance kategóriában. A Nine Inch Nails legújabb, várva várt lemeze, a Year Zero áprilisban jelenik meg. A jelenlegi felállás: Alessandro Cortini, Josh Freese, Aaron North, Trent Reznor, Jeordie White.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

&bullTool (USA) - Kevés olyan rockzenekar van széles e világon, amelyik hitelesen tudja az art-rock fogalmát még ma is tartalommal megtölteni. Művészi mondanivaló, tehetség, kiválózeneszerzői képesség, lehengerlő előadás: nem véletlen, hogy az amerikai Tool minden koncertje világszenzáció, melyre igen nehéz jegyet szerezni, és amelyet évekkel később is emleget a koncertre látogató. A kilencvenes évek első felében feltűnt zenekar sokdimenziós-többrétegű, azonnal felismerhető muzsikájával sokkolta a poszt-grunge-korszak rocktáborát, amelybe ugyanúgy belefért a Jane's Addiction zaklatottsága, mint a trash, a prog-rock, Peter Gabriel világa vagy az indián sámánének. Az Undertow, az AEnima, majd az öt év szünet - Maynard Keenan James énekes projektje, az A Perfect Circle megasikere - után kiadott Lateralus és a tavalyi 10000 Days - megjelenés hetében 564,000 példány kelt el belőle csak az USA-ban! - rocktörténeti mérföldkőnek számít mind a rajongók, mind a kritikusok körében.

WAN2 Színpad

A WAN2 Színpad szintén egy jubilálófesztiválhoz illő, abszolút aktuális nemzetközi line-up-ot vonultat fel, melyből számos formációval itt találkozhat először a hazai közönség.

UNKLE (USA) - Nehéz definiálni ezt a kollektívát, hiszen azon kevesek egyike, amely az elektronikus műfajon belül valóban sajátosan egyedit hozott létre. Az U.N.K.L.E. 1998-as debütálóalbuma, a Psyence Fiction gyanúsan hibátlan mestermunka, melyet az örök kísérletező, földalatti hiphopmozgalom szentháromságának két tagja, DJ Shadow és James Lavelle készített el három, kisebb-nagyobb pauzákkal tarkított év alatt. Shadow és Lavelle a pszichedelia zaklatottságát a hard rock dinamizmusával, a rap és hiphop lüktető ütemeivel, no meg a breakbeat mindenhatóságával ötvözte és gyúrta valami sajátos eleggyé, a tökéletes kép kialakításához pedig méltótársakat is találtaktöbbek között Kool G, Richard Ashcroft, Mike D és Thom Yorke adta hangját ehhez a kőkemény, belső utazásra szánt, fajsúlyos remekműhöz. Shadow lemorzsolódásával és Richard File belépésével az UNKLE a hiphoptól egyre inkább a rock, a house, a pszichedelia felévette az irányt karcos-recsegős, lerobbant hangulatúszámokkal. LaVelle nemcsak zenész, a kilencvenes évek derekán, nagyjából 1000 fontból indította be a kísérleti hiphopot előnyben részesítő kiadóját, a MOWAX-ot, mely rövid időn belül kultikus jelentőségűvénőtte ki magát. Sok friss, saját felfedezés melléolyanokat csábított a kiadójához, akárcsak egy-két kislemez erejéig is, mint La Funk Mob, Carl Craig Innerzone Orchestrája, Air, DJ Krush, a Beastie Boys billentyűs Money Mark, Luke Vibert, Andrea Parker, Blackalicious, Quannum. A legújabb UNKLE-album 2007 első felében jelenik meg.

IAMX (UK) - Az IAMX Chris Corner elektronikus zenei projektje. Corner az elektronikus és popszcéna egyik régi figurája, akit először a Sneaker Pimps tagjaként ismert meg a nagyvilág még a kilencvenes évek közepén. Az eltelt idő során a zenész számos munkában közreműködött, így producerként vett részt barátnője, Sue Denim electro-clash zenekara, a Robots in Disguise felvételei során. Az IAMX Corner meghatározása szerint határokat feszegető témákat boncolgat, melyet igen sötét, erotikusan fülledt, 80-as-évek ihlette electro tesz teljessé. A projekt debütálóalbuma Kiss and Swallow címmel 2004-ben jelent meg, míg a második, The Alternative című kiadvány 2006. áprilisban látott napvilágot.


Fun-Da-Mental (UK) - A Fun-Da-Mental a ’90-es években alakult egyik legfontosabb és legütősebb etno-techno, etno-elektro formáció. Az ázsiai-brit együttes táncos és politikus (nagyon táncos és nagyon politikus), a Kelet és a Nyugat ízeit hozza össze különleges eleggyé, amely egyszerre rímel a modern elektronikus tánczenék világára és hordozza az indiai szubkontinens népzenéinek hatását. A Fun-Da-Mental &ndashmelynek törzsgárdáját két zenész, a beszédes nevű Propa-Gandhi és Impi-D alkotják, s amely koncerteken számos kísérőmuzsikussal egészül ki - pályafutása alatt hét lemezt jelentett meg. A legutóbbi - a 2006-os All Is War (The Benefits of G-Had) &ndashmely ismét radikálisan politikus, s a nyugati világ felelősségét firtatja meg az iraki háborút kritizálja szinte mindenkinél élesebben, a kiadóval valótartalmi konfliktusok miatt csak letölthető formátumban jelent meg.

Cassius (F) - Franciaország elektronikus zenei nagyhatalom, ennek ékes bizonysága a Cassius léte, mely két veterán producer-muzsikus, Philippe Zdar és Hubert Blanc-Francart (aka Boombass) kollaborációja, akik már korábban is számos sikeres produkcióban vettek részt La Funk Mob fedőnéven, mint például MC Solaarral. Cassius néven 1998 óta dolgoznak, amikor első kislemezslágerükkel azonnal bekerültek a brit Top 20-ba. Azóta is a jazzy-hiphop és a acid-diszkóizgalmas elegye a Cassius védjegye, mely három sorlemezen és számos tánczenei slágeren összegződik, album legutóbb 2006-ban látott napvilágot 15 Again címmel.

ROIA (A) - A ROIA egy hét éve működő, de még mindig fiatalokból állóosztrák zenekar, amely stílusa a dallamos, elektronikával fűszerezett, néhol vidám, néhol szomorú, de alapvetően a trip-hop nemlétező kategóriájába sorolhatózenét játszik. A ROIA mostanában egyre sikeresebb, tavasszal Budapesten is játszottak a Zagarral.

HammerWorld színpad Budapest, 2007. augusztus.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Újra elkezdődik a Sziget-őrület, és újra felállítják a Hammer-színpadot, ahol 2007-ben olyan nevekkel találkozhattunk, mint pl. a Soulfly, a Hammerfall vagy a Napalm Death. A színpad idei nemzetközi fellépői között van a holland Within Temptation, a gótikus metal éra holland nagymesterei, akik idén tavasszal jelentették meg a The Heart Of Everything című új albumukat. A Soulfly (USA), az ex-Sepultura frontembere, Max Cavalera (énekes/gitáros) extrém nu-metal bandája is zúz majd egy hatalmasat a Szigeten. Ezen kívül fellép még az Egyesült Államokból érkező Nevermore (USA) zenekar, amely már korábban is fergeteges sikert aratott nálunk a Metal Mania fesztiválon, az extrém death/grinde keveréket tolóNapalm Death (UK), a black metal egyik kiemelkedő csapata, a Satyricon (NOR), valamint a Killing Joke (UK) és az avant-garde/industrial muzsikát játszóSkinny Puppy (CAN). Az év elején adott óriási PeCsa-béli buli után reméljük újra egy igazi heavy metal őrületben lesz részünk a Hammerfall (SWE) révén. A fent említett nevek mellett fellép még a nemzetközi színtérről a Negative (FIN), a Drill (USA), az Altar (RO) és a Hanoi Rocks (FIN).

Party Aréna

A műfaj rajongói igazán nem csalódhatnak a jubileumi Sziget Party Aréna felhozatalában, hisz a világ legjobbjai pörgetik majd itt a lemezeket.

MOTOR ( UK ) - Az amerikai Bryan Black és a francia Olivier Grasset a 90–es évek végén egy füstös angol Pubban találkozott először. Bryan, aki Prince egyik producere volt, egyből felismerte Olivier tehetségét és egy évvel később meg is alapították az Xlover csapatot, mely az Electro - Rock nagy durranása lehetett volna, de nem lett. Az Xlover próbálkozásai mellett Bryan és Olivier egy másik projectet is létrehozott Motor néven, melyet a kezdetekben csak hobbinak indítottak el. A híres Novamute mégis egyből felismerte a bennük rejlő lehetőséget és gondolkodás nélkül leszerződtette a két tehetséget, és onnantól kezdve nem foglakoztak az Xlover projekttel. Motor egyedi misztikus hangzása minden táncteret megmozgat, legyen az Londonban, vagy New Yorkban vagy akárhol….

Cökxpôn Ambient Sátorkert

A Cökxpôn Ambient Társaság immáron saját Kulturális Központjából települ ki a Szigetre. A Társaság az ambient, elektronikus és kísérleti zenei műfajok magyarországi képviselője most is hozza a szokásos színvonalat idén hetedik alkalommal. Aki még nem tudná, a Cökxpôn nem csak egy programhelyszín, nem csak egy találkahely, hanem egy megnyugtató, kis sziget a Szigeten belül, ahol máshogy halad az idő. A cipő leadása kötelező a bejáratnál. Mezítláb rálépni a szőnyegre, leheveredni a párnákon, miközben édes CHAI tea illata száll a levegőben, ez valami más, valami egyszerű, mégis megfoghatatlan élmény, ez az anyaméh&hellipA közel 90 alkotói csoportot, zenekart, dj-t, vizuális művészt, civil szervezetet összefogóCökxpôn Ambient Társaság idén a megszokott magyar és nemzetközi fellépők, keleti életmód tréningek, teaház, és a mindent beborító, színes látvány és illat mellett egy nagyon erős kísérleti-zaj vonulatra hívja fel a figyelmet: Az egyszemélyes hölgy live-act, az ukrán Nadin, őrülten zakatolózajhullámaival, folyton változóritmusképleteivel ránt bele minket vadul örvénylő táncába. A Japánból érkező Secaj ugyancsak behatárolhatatlan ősi-rituális és modern-zajból összefűzött hálójába gabalyodva, egyre mélyebbre süllyedünk. A magyar Rovar féregjáratain és az I.O.N. minimál-delayezett gitár samplingjeire épülő mámor-kataklizmán túl már csak a Limited Timpani finom akusztikus 19
hangkísérletei adhatnak feloldozást, hogy ismét kisimulva, boldogan bólogassunk a francia dub-zenekar, a Volfoniq laza lüktetésére…

Luminárium

Az Architects of Air bemutatja: Enigma - Luminárium Angliából most hatodszorra érkezik a „luminárium”. Olyan ez a luminárium, mint egy lufi, amit 8 méteres strandlabdából ragasztottak egymáshoz. Az idei luminárium különlegessége abban is rejlik, hogy soha, sehol nem látták még, első útja a szülőhelye, Nothinghamből, Robin Hood legendás erdejei mellől egyenesen kishazánkba vezet. Az Enigma-t Angliában különös gondossággal, speciális műhelyekben, fél évig tartó, kizárólag kézi munkával készítették. A különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült falakat a befújt levegő nyomása tartja „lábon”. Az Enigma testvérei, a többi lumináriumok, már mind jártak Magyarországon, és azóta is, folyamatosan, fesztiválról fesztiválra járják a világot. A Lumináriumot évről évre egyre nagyobb tömegek látogatják a Szigeten, így idén már hosszabbított nyitva tartásban, a korábbi 6 helyett, naponta 9 órában, délelőtt 11-től este 8 óráig lesz látogatható. A Lumináriumban a főszerep a látogatóé, és a részben fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké. Legtöbbünk fényérzékelése akkor volt utoljára kitéve ilyen élménynek, amikor anyánk a gyerekágyban felénk lógatott egy színes izét, hogy abbahagyjuk az üvöltést. És érdekes módon, itt bent tényleg elhallgatnak az emberek…

Labirintus: Idén is várja látogatóit a Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.


további információk: www. sziget.hu


Sziget-szavazás I.: A végeredmény

Íme, egy hétig zajlónagyszínpados Sziget szavazásának végeredménye. Most kiderül, kit várnak a legjobban az idei Nagyszínpad fellépői közül!


1. Tool 11.6 %
2. The Killers 10.4 %
3. Nine Inch Nails 10.2 %
4. Faithless 9 %
5. Tankcsapda 8.2 %
6. The Chemical Brothers 7.9 %
7. Pink 7.2 %
8. Kispál és a Borz 5.7 %
9. Madness 5.1 %
10. The Hives 2.8 %
11. Gentleman &The Far East Band 2.4 %
12. Gogol Bordello 2.4 %
13. The Good the Bad and the Queen 2.2 %
14. Juliette and the Licks 1.8 %
15. Sinéad O'Connor 1.8 %
16. Mando Diao 1.7 %
17. Eagles of Death Metal 1.6 %
18. Razorlight 1.4 %
19. Babylon Circus 1.2 %
20. Chris Cornell 1.2 %
21. Nitzer Ebb 1.2 %
22. !!! 0.9 %
23. Laurent Garnier 0.8 %
24. Kaizers Orchestra 0.5 %
25. The Rakes 0.4 %
26. Sportfreunde Stiller 0.3 %

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu