Orkus Festival Club Tour 2006

2006.04.04. - München KultFabrik/Metropolis
Tanz in München

Emlékszem, valamikor októberben fedeztem fel a müncheni BackStage oldalán a hírt:
Zillo Indoor Festival 2006: And One, Suicide Commando, Zeraphine, Heiland…
Novemberre kicsit változott a helyzet, nem kis örömömre..
Igazából az nem nagyon érintett meg, hogy hírtelen a Zillo átadta az Orkusnak a rendezés/szervezés jogát. Az viszont annál inkább felcsillantotta a szemem, hogy  a fesztiválfellépok sora változott, méghozzá Suicide Commando helyett belépett a képbe a Funker Vogt.

Így április 4-én egy kisebb turnéfesztivál elso állomásaként tette tiszteletét az Orkus fest 2006 az eredetileg meghirdetett BackStage helyett a Kultur Fabrik egyik gyárépületében, a Metropolis-ban. Innentol kezdve nem volt kérdéses, hogy megyek, aztán egy ido után az sem, hogy nem egyedül, hanem Davinával.
Kétszemélyes különítményünk egy kisebb városnézéses, barátlátogatós utazással összekötött fesztiválélményt ütemezett be, így április elejére. Az idojárás ugyan komolyan vette április bolondozását, de minket ez sem tántorított vissza. Rövidke látogatásunk alatt a meleg napsütéstol, a hirtelen jégeson keresztül az utolsó napon és hazafelé úton még egy kis hóesésben is volt részünk...

Gyorstalpalós városnézés, helyi underground pub meglátogatása után kisebb kerülovel és idoben kicsit elcsúszva ugyan, de kedden este végül is megtaláltuk a Metropolist.
Indulás elott két dologra tettünk feltétlen ígéretet: az elsosoros megmozdulásunkra, valamint a fotózásra. Ez utóbbival voltak némi gondjaink, így, hogy biztosra menjünk 3 különbözo méretu gépet is magunkhoz vettünk. Legnagyobb meglepetésünkre simán bejutottunk, mindhárom géppel(!). Ezek után már csak az elsosoros betámadás volt hátra, de ez sem okozott problémát. Elso nekiindulásra nem tunt vészesen nagynak a közönség és maga a hely sem öltött monumentális méreteket.

Megérkezésünkkor már a Monsterproof c. albummal tavaly elorukkoló indiepop-ot játszó Division Kent utolsó számának traktusait kaptuk el, így a kéttagú zürichi zenekarról sok élményünk sajnos még hangulatfotók szintjén sem maradt meg.

Kisebb várakozást követoen a tömegben feltunt, vagyis inkább kitunt és az elso sorban csillogó tekintettel, leírhatatlan örömmel és várakozással az arcukon mellettünk termett két fiatal. Nem kellett sokat gondolkodni, miért is váltak olyan áhítatossá, hiszen a maga sajátos hangzásában, a –szerintünk Villi Vallo-ra emlékezteto- énekessel, Svennel a fronton elkezdodött a berlini gothicrock csapat, a Zeraphine koncertje.

Megvallom, nem nagyon ismertem korábban a Zeraphine-t, a tavaly megjelent Blind Camera c. albumukról hallottam pár számot, és a már-már klasszikus feldolgozás, a U2 New Years Day c. nótáját ismertem korábbról. Így nem vártam sokat tolük. És valóban nem volt egy fergeteges hangzású koncert, de a már említett fiatalok rajongása, illetve a szenvedélyességgel, szenvedéssel teli ének, és gitár hangzása valahogy kellemes csalódással töltöttek el a koncert végére. És miért is emeltem ki a két fiatalt? Azt hiszem ritka, ha egy koncerten Down-szindrómás embereket látni. És azt gondolom, a német közönségnek (is) van mit tanulnia attól a fiútól és lánytól. Abból a szempontból mindenképp, milyen lelkesedéssel, odaadással lehet valami, illetve valaki(k) felé kifejezni a rajongást, és azt, hogy apró dolgok, mekkora élményt és boldogságot jelenthetnek a szürkének hitt hétköznapokon is. Számukra feltétlenül.


   

Zeraphine után kisebb technikai szünetet
következett, mi is gyorsan elhelyezkedtünk ismételten a már bejáratott és fényképezés szempontjából is jól pozicionált helyünkre, annál is inkább, mert érezhetové, és nyilvánvaló vált a közönség gyarapodásból,- akik szemmel láthatólag a fesztivál összes többi részvevojét figyelmen kívül hagyva, elsosorban a soron következo zenekar miatt jöttek el- hogy hamarosan belekezd sajátos ebm - future popos zenéjébe a német Funker Vogt.

Amennyire elszállós, és savanyúcukorkára emlékezteto volt a közönség korábban, úgy kezdett el kicsit – de tényleg csak egy kicsit- mozgalmasabbá válni az elso pár sor, mikor a rövid Introt követoen harsogós, és látványos megmozdulásaival belekezdett intenzív, - szerintem az elso két bandához képes klasszisokkal jobban hangzó- koncertjébe a Funker Vogt.

A színpadkép is látványosabbá vált, egyrészt a téli katonai álcahálók tömkelegétol, másrészt a „funkeres” narancs és fekete állványoktól.
Jens, a tole megszokott módon ismét hozta formáját, a koncertet végig ugrálva, szaladgálva, igen feszes tempót diktált a közönség felé. A látványt fokozta Björn, az orült kék-fekete dizájnos fizimiskájú szintis mozgása, Frank gitárharsogása, és „csendes látványként”, de annál nagyobb részvétellel a háttérben, az állványzaton felállított szintik mögött meghúzódó Gerrit  is.

Egyre intenzívebbé váló koncert mellett egyre nehezebben koordináltuk össze lábaink mozogás kényszerét, a fényképkattogtatással. A harsogó ütemek ritmusára idonként a külvilágot kikapcsolva, teljes önkívületbe kerülve roptuk Davinával, foleg mikor a Maschine Zeit” ütemei kezdodtek.

Azt a látványt szerintem semmivel nem lehetett volna összehasonlítani. Mint ahogy azt sem, mikor a nagy hévvel rohangáló Jens, egyszer úgy rántotta ki a mikrofont az állványból, hogy az célirányosan felém kezdett el zuhanni. Szerencsére még idoben elkapta, így a riadt arckifejezésemen kívül semmi nyoma nem maradt a dolognak, ráadásul mintegy „bocsánatkéroen” Jens oda jött hozzánk énekelni pár perc erejéig.

Idoközben a közönség soraiban feltunt pár honfitársunk is, akik egy idore mellettünk nézték tovább a koncerteket. Az utolsó számot követoen hangos „zugaben” kiáltozásba kezdett az ekkorra már valóban tömeggé gerjed közönség. Vissza is jöttek Jensék, és zárásképpen még megtisztelték a közönséget a „Tragoc Hero”, valamint a „Funker Vogt 2nd Unit” nótákkal. Személy szerint azért a Killing Fields-t is elviseltem volna, így zárásképpen. Mindegy, nem vagyok telhetetlenek.


Setlist:


Intro + Navigator
Fallen Hero
Date of Expiration
History
Final Thrill
Killing Ground
Maschine Zeit
Starfighters
Fortunes os War
Gunman

Zugaben:

Tragic Hero
Funker Vogt 2nd Unit



              


Az utolsó akkordot követoen gyors színpad átrendezés következett, és valami hihetetlen minimál színpadképpel, bo negyedórás technikai szünetet követoen elkezdodött a kultikus synth-pop csapat, az And One várva várt koncertje.

Sajnos korábban úgy alakult, hogy lemaradtam minden And One koncertrol, amire eljuthattam volna, így nagy meglepetést okozott, mikor berobban a színpadra maga „kis” valójában Steve Naghavi.

A minimál színpadképtol és a magasságokra vonatkozó csodálkozásunktól függetlenül is hihetetlen erovel, és lendülettel, és szerintem komoly hangzással kezdodött a koncert a „Traumfrau”-val.

Sajnos az And One-ra már ismételten „múmiaarcúvá”, és „savanyúcukorkává” vált a közönség nagy része, de ez minket Davinával nem tartott vissza. A koncert végéig nagy nagy-nagy lelkesedéssel fotóztunk, és roptuk a kellemes talpalávalóra.

Sorban jöttek az ismeros dallamok, és persze az új albumról a „BodyPop”-ról is pár nóta. Elkeseríto látvány volt, mikor a színpad felol a közönség felé néztünk, mert azon kívül, hogy múmiaarccal ütemesen énekelték a hazai közönség tagjai az And One dalokat, semmi más reakciójuk nem volt. Értem ezt úgy, hogy semmi mozgást szinte nem produkáltak.

Ezt sajnos Steve is egyre inkább érzékelte, és egyre csökkeno intenzitással dobta be magát a lelkesíto táncába. A hangulat ugyan meg volt, de a közönség falábát még a kissé túlpörgött Gio van Oli és a szinti mögé bújó Chris sem tudta feloldani. Pedig volt talpalávaló ütem, boven.

Legnagyobb meglepetésemre és örömömre a „Sternradio” traktusaiba beleötvözve ismeros dallamok csendültek fel. A Depeche Mode-tól számomra legkedvesebb nóta a „Photographic” néhány dallamát játszották el a fiúk. Még egy meglepetés következett ezután, mert a „Krieger” közben az Eurotmycs „Sweet Dreams”  klasszikus ütemei zendültek fel. Zárás képen pedig nem kis meglepetésemre a Cure „The Walk”  c. nótájába kezdett az ekkorra már teljesen elkeseredett arccal éneklo Steve.

Hiába volt már ezután harsogó „zugaben” ordibálás, a várva várt, és az eredeti sett listen feltüntetett sláger, a „Techoman” sajnos már lekerült a repertoárról.


Setlist:


01.Traumfrau
02. Military Fashion Show
03. Für
04. Metalhammer
05. Bodynerv
06. Speicherbar
07. Body Company
08. Enjoy The Unknown
09. Panzermensch
10. Get You Closer
11. Deutschmaschine
12. Fernsehapparat
13. Strafbomber
14. Sternradio (mit DMs "Photographic")

Zugaben:

15. Krieger (mit "Sweet Dreams" von Eurythmix)
16. The Walk



 
                 



Nehezen hittük el, hogy kész, ennyi vége is van, de rövid tanakodás után elindultunk szállásunk felé. Kicsit nehézkes volt az út hazafelé, mivel sikerült az éjszakai metrót lekésni, így kevert németangolsággal fogtunk egy taxit, és robogtunk hazafelé.

Másnap legnagyobb megdöbbenésünkre, hóesésre ébredtünk. Mintha az idojárás is búcsúztatott volna valamit, pedig a télnek már vége volt. Mi is búcsúztunk éjjel Münchentol a barátoktól és irányba vettük Budapestet. Hazafelé a képeket többször is megnézve emlegettük fel az egyébként nem túl fergetegessé szervezett, a színpadról folyamatosan zúduló szárazjeges-füstös képet, a „múmia-arcú” közönséget, és azt az élményt, amit a koncertek, München, a barátaink adtak nekünk ez alatt a rövid ido alatt.

És hogy az élmény tovább maradjon folyamatosan And One, és Funker Vogt szól felváltva nálam azóta is minden adandó esetben. Elmondhatom, hogy minden kellemetlenség ellenére is nagyon jól döntöttünk, hogy nem hagytuk ki élménytárunkból ezt a mini fesztivált.

Ha tehettük volna, mindenképp csatlakoztunk volna a turné más állomására – Lipcsébe és Berlinbe- ellátogató honfitársainkhoz.

Kedves Jens, Steve és a többiek, találkozunk veletek Wave-Gotik-Treffenen illetve M’era Lunán. Még az idén.
 
 

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu