Nine Inch Nails tour 2007

A NINE INCH NAILS sohasem veszít fényéből. Aki volt már NIN koncerten az nagyon jól tudja milyen igényes és frenetikus show-ra számíthat. Mindent el lehet mondani Reznor-ról csak azt nem hogy a színpadon kicsinyes és felületes lenne. Teljes energiabedobással és átéléssel él meg minden koncertet. Nincs teátralitás és showbusiness, klissék, magamutogatás, csak profizmus. A két nap tökéletesen meggyőzött arról, hogy a NINE INCH NAILS még mindig kivételes erővel bír és tündököl a horizonton.


NINE INCH NAILS TOUR 2007 - Gasometer, Wien - 2007.03.29-30.




Ismét eljött a nagy nap. Tucatostul vonultak a magyar csapatok Bécs felé. Ugyan pár nappal a bécsi szeánsz előtt derült ki csak, hogy a zenkar rossz szokásával ellentétben idén mégsem kerüli el kishazánkat és most már konfirmált fellépőként is üdvözölhetjük a Szigeten. Persze ez senkit sem csüggesztett el, nem éreztük feleslegesnek a bécsi túrát, hiszen ritkán van alkalmunk élőben látni a csapatot. Első nap kora délután indultunk útnak, hogy időben elfoglalhassuk a szálláshelyünket és feltérképezzük az állapotokat a Gasometer-nél. A szállodánk hihetetlen közel volt az objektumtól, kb 5 perc sétányira. AZ ablakunk az Arena bejáratára nézett, ami a szemközti oldalon volt. Kedves emlékek törtek felszínre a 2005-ös Arénás NIN koncertől. Ezzel és egy jó dag izgalommal indultunk hát neki a terepszemlének. Meglepően "keskeny&quotsor állt a bejáratnál, talán kb. ha 100 ember lehetett. Persze mindenhonnan hallani lehetett a magyar szót. Már a szállodában is tapasztaltuk, hogy hazánk fiai szép számmal képviseltetik magukat a neves eseményen. Kiderült hogy két sor van, az egyik azoknak akiknek Spiral-os jegyük van, a másik a mezei halandóknak, vagyis a normál látogatóknak. Az előbbieket hamarabb engedték be egy órával. A Gasometer bár kívülrül igen impozáns és kimagasló, belülről mégsem tűnt olyan monumentálisnak. A küzdő tér kb. Almássy Tér és az ülőhelyek is csak pár sorosak.

Meglepően szellősen voltak az emberek, még korán volt. Mindenki a büfében melegített, lassan kezdtek el szállingózni a rajongók. Az előzenekar a kicsit brit-pop-os és kissé lient utánzat, a Ladytron volt, aki nemrég hazánkban is tiszteletét tette. Hát mit mondjak, nem az én stílusom, ezért inkább nem is szeretnék minősítésekbe bocsátkozni, nem akarok megbántani senkit sem, inkább ne is essék róluk szó. Viszonylag sokan voltak kiváncsiak rájuk, a közönség viszont nem volt túl aktív és a zenekarról sem sütött a túlcsorduló ókedv. Nekem kicsit eröltetett volt, nem tudtak elvarázsolni. Ószintén szólva nem is értem Reznort miért pont őket választotta. Valahogy nem ideillőnek találtam, bár minden bizonnyal egyik zenekar sem tudta volna felejtetni az izgalmakat egy Nine Inch Nails koncert előtt:-)




Rövid átszerelés és egy vicces mikrofonbeállítás következett. Egy embernagyságú apírhengert képzeljünk el rózsaszín fejcsíkkal és rajzolt szájjal és orral amolyan pálcika ember stílusban. Ez jelképezte Reznort, ezzel próbálták bemérni a mikrofon távolságot, olyan szempontból is,hogyha egy kicsit megdönti akkor is jó elyen legyen. Egyből mosoly derült arcunkra. Nagy ováció ouml;vezte a hengerreznort. Töménytelen mennyiségű füstfelhő és még felkapcsolt világítás mellett megjelentek a várva várt zenészek a színpadon.

Bécsfelé kocsiban pont arról beszélgettünk, hogy mennyire szeretjük a Somewhat Damaged-et, és hogy menniyre hanyagolják a klubokban is és mindenhol és hogy mennyire méltó ezdése lenne pedig egy NIN koncertnek. Ezek után mondanom sem kell, hogy mekkora flash volt amikor megszólaltak a Somewhat Damaged első taktusai. Kővé ermedtem, hevesen kezdett dobogni a szívem. Sajnos a hangzás korátsám volt tökéletes az első sorból, elég halknak tűnt. Másik zavaró ényező volt a harc a kűzdőtéren, ami iszonyatos nyomásból és lökdösődésből állt. Itt is persze - minden negatív előítéletemtől függetlenül - a magyarok álltak az élen, ami eléggé degesítő volt. Jómagam gyakorlott első soros vagyok, megéltem pár ennél jóval durvább metál koncertet is, de azt sosem értettem meg, mikor a rosszindulat sugárzik és direkt provokálják és lökdösik az embert és akadályozzák a másikat abban, hogy élvezhesse a koncertet. És mégegyszer itt nem az önfeledt táncolásra gondolok, hanem a szándékosságra. Egyértelműen nagy volt egyébként a magyar közönség, az első sorokban szinte csak magyarok és egyéb keleti régióból származó ajongók sorakoztak. A hangzás és az incidensek egy kissé ányomták a bélyegét az első nap hangulatára, de sebaj, mert Reznor ott állt teljes valójában a színpadon és nem gyenge setlistjével szórakoztatta a nagyérdeműt.

A színpadon a szokásos fénycsövek és néhány ufószerű himbálózó ampion lógott, sűrű füstfelhő közepette a mennyezetről, ami a koncert során fel-fel villant és a zenészek jól meghintáztatták néhányszor. Van egy sejtésem, miszerint Reznort a 2005-ös turnén igen sokat gúnyolhatták megtermett külsejével, mert most a szokásostól eltérően tetőtől talpig felöltözve állt a színpadon. Hosszúujjú abátja álig begombolva, hosszú armerjában mint valami emo-s díszelgett a mikrofonálvány előtt. Végig rajta volt a hacuka, le sem vette egy pillanatra sem, pedig látszott, hogy igen melege volt. Teljes odaadással és átéléssel, rezzenéstelen arccal üvöltött vagy suttogott ép a mikrofonba mindegy volt, egyszerűen több ezer embert elvarázsolt. Felbukkantak nem éppen koncert-tombolós nóták is mint a Ruiner, vagy a a Burn és a Help Me I am In Hell, vagy a Dead Souls. Játszottak egy számot a nemsokára megjelenő új albumukról a Year Zero-ról, a Survivalism-ot. A hideg rázott ki, mikor Reznor a billentyűk mögül előadta a Hurt-öt és a közönség szinte egy test egy lélekként egyöntetűen énekelte, már majdnem túlharsogva az énekszót. Leírhatatlanul gyönyörű volt. Perszse azért leadták a sláger nótát a Hand that feeds-et is a With Teeth-ről. Érdekes módón erre indult be leginkább a közönség. Azt figyeltem meg, hogy a lassú nstrumentális nótákra alig pörögtek, és a régebbi számokért is épphogy csak erős volt az ováció, viszont ezt mindenki énekelte és pörgött rá. Talán én voltam az egyetlen kivétel. Egyébként azért a közönség aktív és mozgékony volt. Ezután már nem volt kegyelem és megadták a végső döfést, a záró zámot a Head Like a Hole-t. Hiába vártak ráadást a naiv rajongók, mi tudtuk, ezzel bezárult a kör és véget ér egy kéjutazás.





Második nap már rutinosak voltunk. Cseppet sem siettünk, szép lassan, ráérősen, kezdés elött fél órával odaballagtunk. Tanulva az előző napi tapasztalatból az előzenekart mellőztük és beálltunk a hátsó orokba, hogy a hangzást próbára tegyük, belássuk a színpadot és elkerüljük a katlant. Így utólag úgy gondolom helyesen döntöttünk. Az átszerelés itt óráknak tűnt. Tűkön ültünk és talán izgatottabbak voltunk mint előző nap. Nem hiába, egyből egy kis intro után fülünkbe robban a Mr. Self Destruct, ami szintén egy igen erős kezdésnek bizonyult. Hatalmas volt az örjöngésünk. Aztán - úgylátszik a Downard Spiral került előtérbe mert - egyből egy Piggy és egy Heresy következett, majd később a March of the Pigs soraira zúztunk. Hátulról nézve minden más volt, nem volt harc, a hangzás is sokkal értékelhetőbb volt, bár korántsem volt olyan tökéletes mint két évvel ezelött az Arénában. A fények egyszerűen csodálatosak voltak, ahogy a vörös és a cyber - zöld fénycsóvák a füsttel keveredve beterítették az egész színpadot. Volt benne valami túlvilági misztikum valami derűs borzongás. Fantasztikus látvány volt. Még sosem volt alkalmam hátulról szemlélni NIN-en a színpadot, de be kell valjam frenetikus élmény volt.

Mind a közönség, mind a zenekar sokkal lelkesebbnek tűnt mint előző nap. Aaron be is ugrott a közönségbe felpörgetve a hangulatot. Második nap is sokan voltak, bár mintha a kakasülön szellősebben ültek volna. A Gave Up-ra és a Wish-re mindenki tombolt, majd egy kellemes meglepetésben a Reptile-ban volt részünk, ami élőben is iszonyatosan üt. Újabb meglepetésként ért a The becoming és a sokak által elfeledett feldolgozás a Get Down Make Love - ez utóbbi volt talán a legnagyobb meglepetés számora, amire tutira nem számítottam. Majdnem kifeljetettem, hogy volt egy komikus pillanat amikor Reznor előjött a csörgőjével, de meg kell hagyni remekül hatott a színpadon. Másik nagy kedvencem a Fragile-ról a NO, You Don't is felcsendült és egy "this is an old shit (ez egy régi szar)&quotfelkiáltással elnyomták a Down in It -et a Pretty Hate Machine-ről. Ezután egy kis Eraser és az La Mer/Into the Void volt hallható. Mindig meglepődöm, hogy a Hurt mennyire megínditó eacute;s csodálatos élőben, süt az érzelem a színpadról és közönségből, talán ez az a dal ami Reznor szíve csücske lehet, mert ebbe a számba süríti bele a teljes szívét és lelkét, legalábbis nekem mindig ez jön le a színpadról. Ennél szebben élőben semmi nem szól. A közönségéneklés itt sem maradhatott el. Ez a koncert már egy sokkal élvezetesebb és kiválóbb volt, de még mindig nem ütötte meg a 2005-ös szintjét. Kétségtelen, hogy remek setlsitek voltak mindkét nap és színvonalas produkciókat látthattunk. Hiányoltam a már megszokott megvadulok, török-zúzok, aggresszív pillanatokat, azt a fajta örültséget, amit Reznor évek alatt produkált a színpadon. Most jóval visszafogottabb volt zenésztársaival egyetemben. Lehet, hogy öregszik? Vagy belefáradt? Mindenesetre a NINE INCH NAILS a mai napig egy olyan koncertélményt nyújtó enekar akikért érdemes beutazni az egész világot!!!


Képek: Evelyn, Zephyr


Setlists:

03.29.

Somewhat Damaged
Last
Sin
March of the Pigs
Something I can never Have
Ruiner
Closer
Burn
Gave Up
Help Me I'm in Hell
Eraser
Wish
The Big Comedown
Survivalism
Only
Suck
The Day The Whole World Went Away
Dead Souls
Hurt
The Hand That Feeds
Head Like A Hole


03.30.

Pilgrimage
Mr. Self Destruct
Piggy
Heresy
March of the pigs

Last
Gave Up
Wish
Closer
Reptile
The Becoming
Get down make love
Down In It
No, You Dont
La Mer/ Into The Void
Help Me I'm in Hell
Eraser
Hurt
The Hand That Feeds
Head like a hole



videók:

NIN - The Day The World Went Away (Vienna 3-29-2007)

A többi pedig itt található

 


Beszámoló: Serial Killer

 

Csatolt képgaléria

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu