Suicide Commando

Ha mást nem is, Johan Van Roy kitartását, állhatatosságát még a legádázabb kritikusai is elismerik, hiszen mindenképpen díjazandó, hogy az 1986-ban induló belga projekt mintegy 8 évnyi zenélés után tudta megjelentetni meg az első önálló albumát CD-n.

Az Off Beat által 1994-ben kiadott Critical Stage album előtt a Suicide Commando „csak" kazettákat jelentetett meg szerzői kiadásban (pl. 1992-ben a Black Flowers albumot) vagy éppen a legendás ZNS Tapes kiadó révén (pl. 1988-ban a Suicide Commando, 1989-ben a This Is Hate albumok).

A korai évekre a „zajos", ipari minimál EBM volt a jellemző. Ha a kortárs Klinik zenéjét úgy próbáljuk leírni, hogy rozsdamentes orvosi acélból készült eszközökkel, sebészeti pontossággal illesztett minimál electro; akkor a Suicide Commando (vagy éppen a pályatárs Stin Scatzor) az ócskavasakból összerakott, első látásra rendezett, de valójában kaotikus minimál industrial. ( ... tovább )

1995-ben megjelent a Stored Images album, melyen - a mai napig egyik legnépszerűbb SC track - See You In Hell is megtalálható.





A Suicide Sommando 10. évfordulóján kiadott Contamination normál és limitált verziója rövid válogatást adott a „kazettás" korszakból.
A fénykorában lévő Off Beat egyik legsikeresebb együttesévé vált a Suicide Commando, így a kiadó is nagyobb fokozatba váltott: az 1998-ban megjelent Construct >< Destruct, illetve a limitált Reconstruction továbbra is a power noise jellemzőkkel vegyített EBM stílusába sorolható.
A gyűjtőknek kiemelten érdekes lehet a 1999-ben kiadott Chromdioxyde 1, mely további válogatást nyújtott a kezdeti évekből, a szinte beszerezhetetlen korai kiadványokról.
A 2000-ben megjelent Mindstrip albumot az Off Beat kiadó utódjának tekinthető Dependent Records adta ki, és mindenképpen fontos mérföldkövet jelentett ez a nagylemez - illetve leginkább a Hellraiser maxi - a Suicide Commando életében. Ugyanis innentől kezdve határozott irányváltást hajtott végre Johan Van Roy: egyre inkább a táncparkettre szabta a dalokat, technosabbak lettek az alapok, egyértelműen az aggro tech, hellelectro stílus lett a meghatározó innentől kezdve.





A Mindstrip album - illetve a hozzátartozó Hellraiser, Comatose Delusion maxik és a Love Breeds Suicide EP - tekinthető az egyik legsikeresebb Suicide Commando kiadványoknak.
2002-ben kiadott duplalemezes Anthology, teljes áttekintést adott az addigi karrierről.
A szintén 2002-es Axis Of Evil még „vergődik" a régi és az új választott stílus között, de a 2006-ban kiadott Bind, Torture, Kill már egyértelműen az aggro tech alapművének tekinthető, sőt - bár ez vitára adhat okot - a Techno Body Music (TBM) kedvelői sem hajítják félre a gyűjteményükből.
A 20 éves fennállást a X.20 (1986 >>>>> 2006) gyűjteményes kiadvánnyal (koncert DVD, best of CD, remix CD, bónusz maxi) ünnepelte a kiadó és Johan Van Roy.
Hosszabb - de koncertezéssel, fesztivál fellépésekkel tarkított - szünet után 2010-ben - az időközben az Out Of Line-hoz igazolt projekt - megjelentette az Implements Of Hell albumot, mely úgy tűnik, hogy talán egy lassú „visszakanyarodást" jelent(het) az első időszak stílusához.





A koncertek dinamizmusát javítandó a Johan Van Roy többek között Torben Schmidt-tel (Lights Of Euphoria, Aqualite, Infacted Recordings), Tanja Richter-rel kiegészülve lépett fel az elmúlt időszakban.

2011. március 24-én a Black Head Agency által szervezett Industrial Booom! fesztivál keretében a Suicide Commando először lép Magyarországon színpadra!

A cikk teljes egészében a http://alanthewild.blogspot.com oldalról származik.
Szerző: Alan The Wild


Hozzászólások

2011 február 09. - 20:19  [2]
AlanTheWild
 
:) Hát valahogy így akartam azt leírni, hogy a Klinik nekem (aki nem ért a zeneszerzéshez, zeneelmélethez) egy nagyon rideg, ámde professzionálisan összerakott kompozíciókat jelent, míg a korai Suicide Commando "primitívebb", zsigeribb volt.
2011 február 07. - 12:51  [1]
meklod
 
basszus, ez mekkora szöveg már! :) || "Ha a kortárs Klinik zenéjét úgy próbáljuk leírni, hogy rozsdamentes orvosi acélból készült eszközökkel, sebészeti pontossággal illesztett minimál electro; akkor a Suicide Commando (vagy éppen a pályatárs Stin Scatzor) az ócskavasakból összerakott, első látásra rendezett, de valójában kaotikus minimál industrial."

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu