ESCALATOR - Out Of My Ego

Az ESCALATOR egy magyar, 80-as években aktív - mára már kultikussá vált - EBM zenekar. Utolsó igazi stúdiólemezük az 1994-ben megjelent "Arbeit" volt.
Most - mint egy hamvaiból feltámadt főnixmadár - az ESCALATOR újra szárnyal! Az "Out Of My Ego" egy lenyűgöző élmény ... Ez a zene az old-school EBM szerelmeseié, de ami igazán tetszetős bent az az hogy a 80-as 90-es évek hangzására ültettek rá egy kortárs zenei produkciót.
Az "Out Of My Ego"-t egyértelműen a FRONT LINE ASSEMBLY korai munkái inspirálták. A dalok a legendás kanadai zenekar 80-as évekbeli munkáit idézik, de modern elképzeléssel mesterien vannak átalakítva frissítő hatású old-school testzenévé. ( ... tovább )

A lemez egyetlen negatívuma az, hogy csak 8 szám kapott helyet korongon. Az összes szerzemény érdekes, de a "Shut Me Off" a kedvenc. További ütős darab a "Bad Constellation", az "Out Of My Ego", a "Deeply Buried Psychosis” és a "Gépek Lesztek".
Ez utóbbi egy teljesen más jellegű szám. Több mint minimal- és a dalban KRAFTWERK szólamok is felfedezhetők, miközben egy zenéhez illő kísérteties robothang kántál.

Semmi kétség, az ESCALATOR-nek fantasztikusan sikerült a visszatérés - az old-school EBM szerelmeseinek legnagyobb örömére. Ugyanakkor emlékeztet minket arra hogy az EBM-nek nem feltétlen kell bonyolultnak lennie ahhoz hogy jó legyen! Az "Out Of My Ego" egy egyszerű, de jól összerakott EBM album!

(DP:8)DP.
Cikk alapja: Side-Line
 

Kiegészítés:

ESCALATOR "Out Of My Ego" albumkritika (a lemez ahogy én hallom ... - írta: theborg)

Az ESCALATOR - mint a hajdani EBM/industrial vonal hazai úttörője - mindig is a szívem csücske volt ... Rajtuk nőttem fel, rongyosra hallgatott kazettáikon keresztül rengeteg olyan impulzus ért melyek később viszonyítási alapot adtak mindahhoz amit ma hallgatok. Megjelenésben és hangzásban már anno olyat sikerült letenniük az asztalra, melyet a szcéna hazai képviselőinek - máig sem nagyon sikerült.
Mikor tudomásomra jutott hogy új stúdiólemez várható a duótól kicsit tartottam attól hogy lerombolják mindazt amit idáig felépítettek ... Az előzetesen publikált számrészletek azonban már bizakodásra adtak okot. Angol nyelvű dalok, tempós lendületes köntösben.

Bad Constellation:
Tökéletes kezdőszám. Lassan kimérten, majd ütemesen felgyorsulva vezeti fel a lemezt. Maga a hangzás elővetíti az egész album hangulatát. Igazából itt már éreztem azt hogy ez a lemez az lesz, amit már régóta hallani akartam az ESCALATOR-tól.
Rew Stop Play:
Abszolut partiképes, lendületes szám. A betétek, és a vokál együttes használata egyértelműen a FRONT LINE ASSEMBLY-t juttatta eszembe, de szinte ugyanezt a hangzást az IMPACT PULSE -tól már hallottam korábban ...
Out Of My Ego:
A kedvenc ... játékos, változatos, lendületes. Kidolgozott, aprólékos, és itt véltem felfedezni a korábbi lemezekre oly jellemző ESCALATOR hangzást.
Deeply Buried Psychosis:
Ütemes old-school EBM szám, néhol kicsit túlzásba vitt hangtorzításokkal.
Shut Me Off:
A másik nagy kedvenc a lemezről. Tele van lendülettel és tempóval. Korábban ez volt az egyik szám amely az új album közeledtét promotálta - tegyük hozzá: megérdemelten. Sok helyen itt is visszaköszönnek a régi elemek, de a hozzáadott mai hangzás egy abszolút modern EBM dalt eredményezett.
Strike:
Kétszer is újra indítottam a számot, hogy azt hallom-e amit hallani vélek az elején ... :) Egyszerűen hatalmas! Jól összerakott "menetelős" szám, az album egyik színfoltja. Megfelelő vizuális hatásokkal (pl. jól összeválogatott filmrészletekkel) egy későbbi koncert csúcspontja is lehet.
Biological Countdown:
Abszolut FRONT LINE ASSEMBLY stíluselemek, és hangzás. Kántáló vokál kiváló dallamokra ültetve, igazi sláger.
Gépek lesztek:
Telitalálat! ESCALATOR érzésvilág, erőteljes KRAFTWERK behatással: igazi örömzene, az album méltó befejezése.

Az ESCALATOR új lemeze nemzetközi szinten is simán megállja a helyét. A számok kidolgozottsága, változatossága egy igazi old-school albumot eredményezett, és büszkén mondható: üdvözlünk újra köztünk ESCALATOR! Egy újabb anyagra remélhetőleg nem kell majd ennyit várni. :)
 
 
ESCALATOR - Out of My Ego – EKPCD001
Tracklist
01. Bad Constellation
02. Rew Stop Play
03. Out Of My Ego
04. Deeply Buried Psychosis
05. Shut Me Off
06. Strike
07. Biological Countdown
08. Gépek lesztek

Kiadás dátuma: 2011.01.24.
Kiadó: EK Product


ESCALATOR by EK Product

Kapcsolódó cikk: ESCALATOR biográfia
 
 

Hozzászólások

2011 április 04. - 00:23  [3]
meklod
 
húú, az" EBM-nek nem feltétlen kell bonyolultnak lennie ahhoz hogy jó legyen" nem a Clock Dva-tól van? :-/ || biztos azért ugrott be, mert az idei WGT-n fellépnek, ott a helyünk :-)
2011 március 31. - 08:41  [2]
theborg
 
Szia! Elismerem, igazad van ... kiegészítettem a cikket, bár hozzáteszem: elfogult vagyok a zenekarral kapcsolatban. Viszont érdekelne a Te véleményed is az albumról. Üdv: borg
2011 március 31. - 05:29  [1]
renchi001
 
na jó, eddig se repestünk, hogy olyanok a kritikák, hogy igazából nincsen bennük semmi kritika, hanem kb. egy tracklist, ami rengeteget elmond... de ez így se jobb! az a 2-3 gondolat a side line kritika gondolata, ebben az esetben vagy "jobban fel kéne tüntetni" hogy "részleges tükörfordítás", vagy nem felhasználni. most akkor egy nagy portál vezetője nem tud két mondatot, legalább saját "tetszett/nem tetszett" véleményt felállítani az új Escalator anyagról? előfordul, hogy akkor külföldi kritikák fordítunk, főképp magának a zenekarnak vagihoz, hogy "nézd, ott is hogy tetszett valakinek", de ilyen esetben vegyük már a fáradságot, szvsz.

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu