BLUTENGEL

Vajon lehetséges-e sötét, melankolikus légkört dallamos popzenével sikeresen ötvözni? Ha a BLUTENGEL dallamai fülünkbe jutnak, a válasz egyértelműen: IGEN. 1998-ban, a SEELENKRANK nevű fetish - electro projectből kifejlődve, az agytröszt és munkamániás Chris Pohl vezérletével létrejött a banda, mely kezdettől fogva műfajok és érzelmek keresztezését tűzte ki célul.  Elektronikus popzene és euro dance műfaj elemei finoman keverednek a gótikus elbeszélés és a klasszikus horrorfilmek témáival, szimbolikájával és sötéten romantikus vonzerejével. Mindezt fűszerezzük meg egy csipetnyi fetish erotikával, s máris fülbemászó, erős függőséget okozó, mégis oly csábító egyveleget kapunk kézhez.

Az, hogy ha hogy a "sötét oldal" megfelelő stílusban kerül bemutatásra, komoly rajongótáborra tehet szert, egyértelművé vált a pop kultúra vámpír motívumának 20-dik és 21-dik századi története alapján. A BLUTENGEL zenéjében sötét képi világ és romantikus horror történetek vámpírokról, halálról és az örök életet hajkurászó kalandokról, keverednek olyan zenei háttérrel - legyen az táncolható ritmus vagy egy erőteljesebb, elégikus alap - amely egyből magával ragad. BLUENGEL zenéjében folyamatosan helyet kap a nemek közötti csábítás játéka, s ennek a momentumnak a zenekar nagyban köszönheti különleges vonzerejét.

Chris Pohl hölgytársai, mindig kiválóan egészítik ki a frontember kétségtelenül szembetűnő, érdekes megjelenését, vizuális és akusztikus szempontból is. Az elmúlt tíz évben, Chris volt az egyetlen állandó tagja a csapatnak, ennek ellenére, mindig is képes volt magát hasonlóan karizmatikus társakkal körülvenni.Az első albumtól kezdve ("Child Of Glass"), a BLUTENGEL egy kifejezetten sikeres vállalkozás … és Chris képes volt a kezdeti sikert, minden egyes következő albummal fokozni. A második lemez után ("Seelenschmerz", 2001) rengeteg rajongó élő show-t követel a bandától, így Chris úgy dönt, hogy bevállalják a színpadi bulit is. A 2001 es Wave Gotik Treffen fesztiválon debütálnak, tízezer megvadult és őrjöngő rajongó előtt. Sikerük, azóta is töretlen, a BLUTENGEL az egyik legkeresettebb névvé válik az egész planétán, a "dark scene" műfajában. Világszerte lépnek fel, és rendszeres szereplői lesznek az összes nagyobb európai fesztiválnak.

A következő albummal ("Angel Dust") a BLUTENGEL bebizonyítja, hogy a banda képes simán túlnőni a Gótikus műfaj meglehetősen limitált számú rajongótáborán. A lemez azonnal a német Media Control Charts top 100 - ba kerül, és a következő BLUTENGEL kiadványok, a ("Demon Kiss" - 2004) ("No Eternity" -2004) valamint a "Oxidising Angel" és az élő bulis DVD "Live Lines", szintén azonnali top lista szereplőkké válnak.A BLUTENGEL eléri azt, ami keveseknek sikerül: mainstream bandává válik anélkül, hogy bármelyik vezető lemezkiadó vagy management befolyásolhatná jellegzetes stílusukat. Teszik mindezt olyan elegáns módon, ami éles ellentétben áll az unalmas és gyakran képmutató tehetségkutatókból kikerült bandák siker sztorijaival.

2006 decemberében megjelenik a "My Saviour" single, ami két olyan jellegzetesen sikergyanús trekket tartalmaz, melyek megint egyből a Media Control Charts top 100-ban kötnek ki, ráadásul pont a karácsonyi időszakban, amikor a legnagyobb kiadók a legnagyobb nevek anyagaival akarnak dobbantani.  A csapat ezután gőzerővel dolgozik a következő lemezen, és egy komolyabb világ körüli turné is kilátásban van. 2007 július 13-án pénteken megjelenik a következő single, a "Lucifer", kétféle limitált verzióban. Nem sokkal ezután a jön a sokat megélt "Labyrinth" című lemez, ami a mai napig, könnyedén a srácok egyik legsokoldalúbb és összetettebb munkáját képviseli.

2008 igazán különleges évet hoz a dark pop legenda számára. A banda 10 éves fennállását ünnepli, melyet a 7"- os, ultra limitált számú, a "Winter of my Life" névre keresztelt bakelittel ünnepelnek. Mind az 500 példány seperc alatt gazdára talál , és a kiadvány letölthető formában is megjelenik az összes nagyobb online lemezboltban. Az egyik leghúzósabb számukkal az anyagon, ez a single a BLUTENGEL munkásságának eddig csúcspontja. Természetesen ez nem minden, egy új DVD, találó névvel, a "Moments of our Lives" címen jelenik meg augusztus végén, három különböző verzióban. Egy hagyományos dupla DVD mellett, két limitált példányszámú verzió is napvilágot lát, mindkettő tartalmaz egy-egy "extra live" CD-t és egy exkluzív pólót a deluxe Fanbox jóvoltából. A DVD egy több koncertből összeállított show-nak ad helyet, így igazi live-stage élmény részesei lehetünk általa. A kettes lemez pedig számtalan extrával, kulisszatitkokkal és színpad mögötti jelenettel szolgál, egyszóval, igazi rajongói csemege. De a csapat nem áll meg ennyinél.A "Dancing in the Night" single két különböző, limitált példányszámú, eltérő trekklistás formában jelenik meg 2008 végén. Mindez egy kedvcsináló is egyben a csapat új albumához, mely a "Schwarzes Eis" nevet viseli, és dupla CD formátumban jelenik meg (hozzátartozik még a "Behind the Mirror" nevezetű instrumentális album) illetve ugyanez a cucc egy ultra limitált, "3CD egy dobozban" formátumú verzióban is piacra kerül (ami egy teljes, harmadik albumot is tartalmaz, "Redemption" címmel)

Eddigi legambiciózusabb és sokszínűbb albumukon, a srácok kombinálják az előző lemezek szinte összes elemét, és egy újfajta hangzásvilágot ütnek meg, anélkül hogy feláldoznák a jól megszokott identitásukat.
A fülbemászó, sötét BLUTENGEL dallamok elegánsan válnak éretté az évek során … és mégis, olyan frissnek és újnak hatnak, ahogy annak idején a "Seelenschmerz" lemezen. 2009 év végén, a csapat újabb limitált CD-vel kényezteti a rajongókat ("Soultaker") majd 2010 nyarán eddigi legszínvonalasabb élő bulijukat adják, az Amphi Fesztiválon, a Quilla Táncszínház teljes tánc-csapatának közreműködésével. 2010 végén a "Promised Land" single jelenik meg, amit percek alatt elkapkodnak. Közben Chris már a "Schwarzes Eis" album utódján dolgozik. Az első étvágygerjesztő single, 2011, január 21-én jelenik meg, és "Reich mir die Hand" címet viseli. Az anyag azonnal a német listák 81# helyén nyit. Követi ezt a "Tranenherz" lemez február 18-án, ami a szenzációs 18# helyre repíti a bandát, ugyanezen a listán. A megjelenés után nem sokkal, telt házas német turné veszi kezdetét (április 15). Ezek után jön a második single az új albumról: az "Über der Horizont" formájában. Később ez a trekk, a csapat egyik leginkább fülbemászó dalaként válik ismertté.2012. november 30-án megjelenik a "Save Our Souls" című kislemez, melyet nem sokkal később 2013. január 25-én a "You Walk Away" sinlge követ. Mindekettő a "Monument" című új stúdióalbumot vezeti fel, mely 2013. február 15-én jelenik meg.

A jövő sosem volt biztatóbb a Gótikus Pop úttörői számára, akik ismét járják a nagyvilágot, hogy megmutassák: a pop zene és a fantasy függőséget okozó kombináció lehet, valamint azt is bebizonyítják, hogy a megszokott kliséken túl, a férfi és női nem találkozásában rengeteg lehetőség vár még felfedezésre.

Biográfia a hivatalos oldal alapján. Fordította: sidHozzászólások

2013 február 20. - 19:39  [8]
industhu
 
linkelni is maximum akkor linkelném, ha nem a hülye kiadós baromság lenne szolgai módon, hanem pl az hogy miért irsz ilyet, tehát miért szereted. az lehet érdekelne pár embert(sőt, és még kevesebb időben is lett volna), de újakat biztos nem fog itt az országban bevonzani egy promószutyok. ez mindig is bajom vol taz mm dolgaival.
2013 február 20. - 16:33  [7]
industhu
 
nem használtam fel a cikket, egy saját fordításomról írtam ott, nem szoktam más dolgát felhasználni
2013 február 19. - 10:05  [6]
sid
 
Mellesleg, ha felhasználjátok a cikket saját oldalatokon vagy egyéb helyen - "két rövid bekezdést javitottunk tegnap egy szakfordító barátnémmel..." - akkor lehetséges, hogy a rosszindulatú hozzászólásoknal jobban örülnénk egy "Köszönjük a cikket" kommentnek!
2013 február 19. - 09:40  [5]
sid
 
Kedves industu, szerinted a cikk fordítói és szerkesztői, akik hobbiból üzemeltetik az oldalt és\vagy segítenek cikket fordítani, mennyi időt tudnak rászánni egy-egy ilyen írás elkészítésére? Nem ebből élünk, mindenkinek rengeteg dolga van a hétköznapkban! Elnézésedet kérjük ha egy-egy szórend nem felelt meg az a te és a kedves szakfordító baratnődn ízlésének! Legközelebb szabad a pálya, nyugodtan fordíthatjátok a következő bio-t! Kiváncsiak vagyunk az erdeménye! (köszönjük a hozzászólásod és tipikus magyar mentalitást!) üdv : s
2013 február 18. - 18:00  [4]
industhu
 
(két rövid bekezdést javitottunk tegnap egy szakfordító barátnémmel egy órát, mert mikor meglátta, csak jöttek és jöttek a "tanácsok", pofámról leégett a bőr)
2013 február 18. - 17:58  [3]
industhu
 
//hozzáteszem, apróbb dolgoknál én se megyek a végsőkig, de mindig érdemes pár percet rááldozni, hogy magyar szemmel újragondold a mondatot, szórendet, nyelvtant. ha meg ilyen masszív munka van mögötte, akkor minimum, hogy elolvastatom friss szemmel, mert a végére én már hitelesitem magam, és a rossz is jónak tűnik és magyarosnak.//
2013 február 18. - 17:54  [2]
industhu
 
félve kommentelek, mert egyáltalán nem kedvet szeretnék elvenni. annyi hozzászólásom lenne, hogy mikor végzel egy fordítással, fordítsd újra, amennyit vesztesz a tartalomnál, annyit nyersz az olvasóknak - vagy inkább többszörösét. Ld. első mondat: "Vajon lehetséges-e sötét, melankolikus légkört dallamos popzenével sikeresen ötvözni? " ezek tejlesen angol gondolatfolyamok és értelmetlen, magyartalan dolgok.
2013 február 18. - 13:26  [1]
meklod
 
szégyen-nem szégyen, szeretem a blutengelt, node nem ezért jöttem.. legutóbb még a hivatalos oldalon a koncertek között szerepelt 04.28 dátummal és III. Industrial Boom címmel egy budapesti fellépés, sajnos már nincs ott..

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu