AIBOFORCEN - Dédale

A belga AIBOFORCEN 7 éves pauzát követően jelentkezik új albummal. Az október 28.-án hozzáférhetővé tett anyag az ördögi bábjátékos Benoit Blanchart és az érzékeny vokalista, Patrice Synthea kölcsönhatásának produktuma. Számos vendégénekes is megszólal a lemezen, úgy, mint Jennifer Parkin (AYRIA), Claus Larsen (LEATHER STRIP), Dominik Van Reich (AMGOD), Xev (DIFFUZION) és Donna Lynch (EGO LIKENESS). Az albumon helyett kapott a U2 "New Year's Day" című számának feldolgozása (AYRIA közreműködésével), melyről megoszlanak a vélemények.

A címet szolgáltató "Dédale" olyan hatásokat terít, melyeket a filmzenék tartanak készleten, így válik érzékszerveken átívelő tapasztalattá. Az "Everything gets sacrificed" AYRIA részvétlen flegmaságával figyelemgerjesztő előszobája egy felejthető dalsorozatnak.

AIBOFORCEN - DédaleA nem túlékszerezett "Shadows" a tébolyt akkomodálja, de nem kifejezetten újszerű módon. Az anomálikus "Time and space"-ben a synth-pop oly penetráns, hogy eltéríti a dalt. Egy elvetélt kísérlet, középtájt ugyan mentőövet dob az EBM érzet beköszönése a dalnak, de sajnálatosan csak egy kis szakaszon. Ennél bántóbb, hogy a "Light" rém amatőrnek hat, kezdő zenekarok által kultivált szakállas ritmusokkal és kellemetlen dallammal. A "Poem of life" szépít a helyzeten, nemhiába Claus Larsen lidérckedik benne. Az ébenfekete elektronika nem is hathatna természetesebbnek, miközben megcsillogtatja mélységeit. A "Lhassa" vájtfülbe mászó darab; komplex, zenei idézetek kiterjedt hálózatát mozgósítja a szcéna ismerőjében. Jeles osztályzatot érdemel.

A "Crysis" eljöveteléig megalvad a lemez, de a dal élénkítő, táncolható, ám ez sem hoz újdonságot. A javára írható a tángáló ütemekben helyenként fellobbanó életigenlés. A "Mass" szerencsétlenségére enyhén emlékeztet a 32CRASH egyik friss szerzeményére a "The Attack on ZA4"-ra. Más ízvilág, igaz, de ahhoz mérten gyenge. A "Rythm of light" rohamából a tettrekészség kialszik a refrénre, ami az erőtlen vokálban manifesztálódik. A "Parasthesia" nyersessége nem konzisztens, összeollózottnak hat, de AMGOD teljesítőképességét még egy ilyen dal sem tudja elkendőzni. Motoszkáló monumentalitásával a legérdekesebb számnak tekinthető "Méandres" szép lezárás, eleven és változatos.

Hiába találkoztam az indusztriáltól a trip-hopig terjedő elemekkel, a lemez tulajdonképpen untatott. A kollaborációk ebben az esetben biztosan nem elegendőek egy kiemelkedő lemezhez. A gótikus nüánszok visszatetszők voltak, továbbá el tudtam volna viselni egy kissé összetettebb szimbolikát, mint az örökzöld sötétség-fény kontraszt körül keringés. Bár hangsúlyosan azt kommunikálják, mennyire a minőséget szem előtt tartó alkotók, akik nem restek fél tucat esztendőt egy album csiszolgatásával tölteni, elég csenevész lett a végtermék. Vagy így is elsiették, vagy ennyi van bennük. Bízom benne, hogy az előbbi.

AIBOFORCEN - Dédale
Original Release Date: Oct. 28 2011
Label: Alfa Matrix
Format: 2CD box + bonus 3" CD
CAT. NR: AM2133DCD

A lemez rendelése- BUY

Tracklisting:
CD1 "Dédale"
01. dédale

02. everything gets sacrificed - feat. AYRIA
03. shadows
04. time & space
05. light
06. poem of life - feat. LEAETHER STRIP
07. sordide sentimental
08. lhassa
09. the world below - feat. EGO LIKENESS
10. new year's day - feat. AYRIA
11. crysis
12. mass
13. rhythm of light - feat. DIFFUZION
14. parasthesia - feat. AMGOD
15. méandres

CD2 "Sanctuaire" (bonus CD only in the limited carton box of the "Dédale" album)

01. sanctuaire
02. blood in your face - feat. ACYLUM
03. not unique (via dolorosa version)
04. light (ESSENCE OF MIND mix)
05. shadows (THE SYNTHETIC DREAM FOUNDATION mix)
06. what's a fetiche darling
07. crysis (PSY'AVIAH mix)
08. wrapped in plastic - feat. IMPLANT
09. dédale (ACRETONGUE mix)
10. shadows (REGENERATOR mix)
11. twilight world (revisited)
12. crysis (KANT KINO mix)
13. dédale (CELLULOIDE mix)
14. running with the wrong boys - feat. LEAETHER STRIP
15. shadows (BEATI MORTUI mix)

CD 3 "L'Errance" 3" CDR (limited to 50 copies –only available via www.alfa-matrix.com )

01. crysis (the lost EP mix)
02. crysis (PRE:EMPTIVE STRIKE mix)
03. crysis (INTERFACE mix)
04. time & space (TECHNOIR mix)



 

Csatolt képgaléria

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu