Mind.in.a.box - Revelations

A Stefan Poiss és Markus Hadwiger alkotta osztrák duó új albuma ékesen bizonyítja, hogy a szubsztancia megtűri a táncra serkentést. Gondolatkísérletük negyedik felvonása csinos disztópiát skiccel fel, mely a posztmodern létállapot köré gyűlik.

A 2010-es "R.E.T.R.O." című album után, mely a C64/8-bit tengelyen mozgott, a MIAB felvette tudományos-fantasztikus, dark fantasy ópuszának fonalát.  Az anyag továbbgördíti és kikerekíti az eddig három ("Lost Alone", "Dreamweb", "Crossroads") nagylemezbe sűrített történetet, mely felfogható  belső utazásnak, fejlődésregénynek. Fontos megjegyezni azonban, hogy a "Revelations" hiába képezi a kirakós egy darabját, önállóan is életképes, jelentéstelt entitás. Ennélfogva annak, aki csak most kapcsolódik be a regébe, legfeljebb a "Fragments" értelmezése jelenthet gondot, mivel ez a track kötődik kimondottan az előzményekhez. Ámbár az említett dal is, miként a lemez összes szerzeménye olyan szimbólumhálót működtet, amely túlfut a szándékoltságon, a konzerv dekódoláson. A lemez egészét jellemzi az egzisztenciális kérdések háborgatása, melyek ha nem is egyforma mélységben, de mindenkit foglalkoztatnak.

A saját terminológiájuk szerint technopop zene, mely ezeket a tartalmakat elszállásolja, számos egyéb nyomelemet is magában foglal a future-, synthpopon és a progtrance-en felül.  Az indietronika és az electroclash ujjlenyomata fedezhető fel például helyenként.

Az anyag elvitathatatlan erőssége a megfelelő ellenpontozás. Hol a szövegben, hol a zenében megjelenő metsző egyszerűség komplementere a mélység, a drámai komolyság.  A közvetített ellenállóság érzékenységgel párosul.

Mind.In.A.Box - Revelations

A "Remember" párját ritkító kezdődal, különös, de hibátlan húzás volt előre tűzni. Érzékeny megvalósítású, nem dagályos. Ideget szúr. A szentségtörő módon hip-hopot idéző felvezető szakaszra gazdag hangtáj következik  Egyedül az róható fel a dalnak, hogy kissé lezáratlan. A tetőpontot már kellően sikerült levezetni a Doubt esetében, kellemes instrumentális megoldással. A "Doubt" játékossága lezser köntösben vezeti elő a súlyos elbizonytalanodást, önvádat, önveszélyes megbánást, alátámasztva a kontrasztokra helyezett hangsúlyt.

A "Cause and Effect" perfekt vérszegénység ellen, bizonyára sokszor felcsendül majd táncparkettek környékén. A vezető motívum eredeti, dögös nyersesége mellett nem lehet elmenni. A "Control"-hoz, ami kedvelt műcím a reflexív zenében (nem reprezentatív ugyan, de csak az én lejátszómban fél tucat különböző előadó képviselteti magát erre a névre hallgató számmal) széles spektrumon mozgó képzetek társulnak. A dalban kicsillog a Stefan hangjában rejlő potencia, a műfajokon túli énektudás-tár.  A "Not afraid"-ben a szöveg egyszerű kijelentést (I'm not afraid) mantráz, melynek igazságtartalma kérdéses. Szép meditáció keretén belül aggasztó elnyomás, a reménytelenség képei elevenednek meg, melyektől kétségbeesetten elhatárolja magát a beszélő. A tájidegen "Unknown", és a "Second Reality"-ben észlelhető vocoder abúzus után a "Sanctuary" valóban menedékként hat. Pompás zárás, mely az egész albumban lappangó hitet, bizakodást és a kitörést hozza felszínre.

A "Revelations" megszilárdítja a MIAB-ról eddig alkotott véleményt: nem holmi ügyetlenkedés a szomszédból, igenis az alternatív elektronika élbolyához tartozik.
 
Mind.in.a.box: Revelations
Tracklisting:
1. Remember
02. Cause and Effect
03. Transition
04. Doubt
05. Control
06. Fragments
07. Unknown
08. Not Afraid
09. Second Reality
10. Sanctuary

Record Label: Dreamweb Music
Release date: 24th Jan 2012




Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu