EMPELDE - Kivándorlási hivatal

"Ipari ambient emigránsoknak" - Az egyszemélyes magyar ipari ambient projekt 2012. május 31-én jelentette meg és tette ingyenesen letölthetővé a KIVÁNDORLÁSI HIVATAL címet viselő új albumát.
Az EMPELDE szupertitkos ipari zajkollázs-műhelyéből tavaly nyáron (mindenféle különösebb beharangozás vagy hírverés nélkül) kikerült már egy 9-számos instrumentális lemez, a Szálak.
Ez a mostani (egyébként sorban ötödik) koncepciólemez azonban egy olyan fontos témát dolgoz fel, ami egy felmérés szerint idehaza minden ötödik embert foglalkoztat: hosszabb- rövidebb időre (vagy éppen mindörökre) elhagyni az országot.

A 42 perces, 12 felvételt tartalmazó anyag ennek a mentális stációit járja végig az elindulástól egészen a megérkezésig. Ehhez olyan komor hangulatot árasztó hangeffekteket, beszédfoszlányokat, külső és belső helyszíneken felvett, valamint filmekből extrapolált hangmintákat, torzított dallamokat és izgalmas számcímeket használ, ami szinte utaztatja és transzba ejti hallgatóját. Szinte látni lehet a munkaerő európai feketepiacán botladozó, gürcölő magyarokat, az importált végtagokat és az emberek emigráció során átélt összes fájdalmát és belső vívódását, akárcsak a „menni vagy maradni” kérdés marcangolását. (A Google-ban amúgy nem érdemes a kivándorlási hivatal szókapcsolatra keresni, ugyanis minden esetben bevándorlási hivatalnak fogja értelmezni. Ez a 21. század modern tudatformálásának bámulatos, cenzoriális és technológiai lényege.)

Az EMPELDE általában nem készít remixeket. Most azonban a Hazatérés számmal emléket állít az egykori belga BLOK 57 zenekarnak és az épp 20 éve megjelent első lemezüknek. Ezen hallható a  Homecoming című felvétel is, amit az EMPELDE erre a jubileumra külön újrahuzalozott.
A KIVÁNDORLÁSI HIVATAL ipari szemlélettel megmunkált patchwork-szerű instrumentális zene, elektronikus soundscape-monumentumokkal gazdagított és a zenék mellé természetesen most is művészi igényű artwork-PDF is jár.
Az EMPELDE ezzel a lemezével most egy időre felfüggeszti az instrumentális jellegű ambient-kísérleteit. A következő lemez egy sokkal táncosabb, zúzósabb és torzított énekkel is támogatott anyag lesz, ami jelenleg a „Sötét Mágneses Mezők” munkacímet viseli és várhatóan 2012 ősz/tél végére készül el.

A KIVÁNDORLÁSI HIVATAL ingyenesen letölthető az EMPELDE weboldaláról:
http://empelde.hunindustrialtech.hu

Az Eszik, iszik, ürít, alszik számhoz készített videó megtekinthető a Youtube-on:





Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu