STRAFTANZ interjú

A STRAFTANZ öniróniát nem nélkülöző, pimasz ördögfiókák egylete. Elég egy pillantás az albumcímeikre, a dalszövegeikre, vagy a díszleteikre (pattogatott kukorica halálfej, kukoricacső kézigránátokkal körítve) és igazolt a fenti tézis. A VNV NATION Automatic turnéját velük karöltve vitte véghez, ennek egyik állomása - mint ismeretes -, Budapest volt múlt kedden, ekkor készült az interjú. Óriási fazonok, még mikor látszólag ártatlanul ücsörögnek egy kanapén is égetnivalóak, de maradéktalanul pozitív energiát dobálnak mindenkihez.

Nektek milyen volt a koncert?
Egész jó. Nem ismernek minket Magyarországon, mégis eljöttek és élvezték a showt. Ha csak egy ember is jól érzi magát, mi elégedettek vagyunk. Ha vannak olyanok, akik csak bornírtan bólogatnak a falnál, rögvest lemegyünk és rúgunk. 

Ti is tapasztalhattátok, hogy derék a magyar szubkultúra, mégis inkább importőr, mint exportőre…
Minden bizonnyal Kelet-Közép-Európában is vannak kvalitásos előadók, de a befektetés és a promóció korlátozottsága visszafogja őket, mérsékli az ismertségüket. Két súlyos gond van általánosan a színtérrel. Mi egy olyan szcéna képviselői vagyunk, amelynek még csak neve sincsen. Ősrégi műfajokkal próbálják leírni a ma születő zenéket, melyek teljesen más jelenségeket fednek; és a mi projektünkre már nem érvényesek. Vegyük például az indusztriált: annak már vége, a ’70-es években virágzott, mi nem ölünk meg birkákat a színpadon és esszük meg a beleiket, és nem folytatunk le fájdalmas manipulációkat magunkon. Aztán ott van az EBM, eleve az alapító atyákat, a FRONT 242-t és a NITZER EBB-et egy lapra tenni aggályos, hiszen a FRONT a KRAFTWERKHEZ hasonló elképzeléssel indult: gépzenét akartak csinálni. Ezzel szemben a Nitzer funk és groove jegyeket is inkorporál. A fentieknél még a techno vagy az acid house is jobban alkalmazható ránk.

STRAFTANZ interjú

Mi a másik alapvető probléma?

Az egész színtér alulpromotált. A kettő persze összefügg, nehezebb egy behatárolatlan, nyúlékony szcénát tolni. Fel kéne pezsdíteni, hogy olyanokhoz is eljusson, akiknek egyelőre nem mond semmit. A nyomtatott sajtó csak album megjelenésekről cikkezik hébe-hóba, egy-egy ajánlót ír, de nem mutatja meg a közönséget, az embereket, akik emögött az irányzat mögött állnak és életben tartják. Hiba.

Mit gondoltok, miért ennyire monopol még mindig a nyugat-európai, illetve angolszász industrial/EBM/dark electro?
Itt érhető tetten a promócióbeli különbség: iszonyatos mennyiségű pénz van abban, hogy a nyugati bandák neve ismerősen cseng mindenkinek. Mi egyébként nem követjük melyik banda milyen nemzetiségű, nem tartjuk számon melyik projekt melyik országhoz kötődik. Persze, mikor először léptünk fel Franciaországban, tartottunk attól, hogy furcsa és nehéz emberekkel konfrontálódunk majd, ami egyáltalán nem igazolódott be. Multinacionális az egész: a hasonló gondolkodásmód, az azonos szellem sokkal erősebb kapocs, mint a nemzeti kötelék. Akik hozzánk tartoznak, deviánsok akarnak lenni, szeretnének szabadon fekete bőrt viselni, anélkül, hogy ítélkeznének felettük. Ideje lenne felocsúdni, hogy ennek a közösségnek a tagjai menő, erős, intelligens és békés egyének, akiket nem kell démonizálni.

STRAFTANZ interjú

Bizonyára tisztában vagytok vele, hogy rengeteg táncos videó és tutorial készül a zenétekre. Ez azt sugallja, hogy az emberek világszerte refernciapontnak tekintenek titeket. Büszkék vagytok erre vagy inkább az az érzésetek, hogy a videók készítői nem észlelik az iróniát?
Örülünk neki, ha az embereket boldogítja az, amit mi csinálunk. Nem érdekel pontosan mi dobja fel őket. Ha csak a basszusdob, nekünk megfelel. Ha megérzik, hogy más is van mögötte, az is jó.

Találkoztatok már a másik végletet képviselőkkel, akik a projekteteket puszta gagként értékelik ki?

Sokszor. Még a barátok között is akad ilyen.

Inspirálnak más művészeti ágak?
Hogyne. A Damien Hirst és Cory Arcangel figurákat személyesen is megnéznénk magunknak.
 
---------
 
Készült: 2011.09.27. Budapest - Dürer Kert
Készítette: Ilke
 
 
 

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu