Funker Vogt interjú

Hogy ne maradjatok teljesen olvasnivaló nélkül, leporoltunk Nektek egy májusban készült Funker Vogt interjút, magyarra fordítva. :-)

Mindössze egy évvel az utolsó stúdióalbumuk megjelenése után (Navigator), Németország legismertebb electro/EBM formációja, a Funker Vogt visszatért egy teljesen új stúdióalbummal. Az "Aviator" újra megerősíti évek óta erősödő helyzetüket. Visszatérnek tehát a színpadokra, hogy bemutassák új, erőteljes show-jukat, mi pedig néhány választ kerestünk Gerrit Thomas-tól és Kai Schmidt-től ( a "rejtett" FV- tag, aki a szövegekért felel) az új kiadványukkal és az elkövetkező terveikkel kapcsolatban…


Chain D.L.K.: Hello srácok, mindössze egy évvel a "Navigator" megjelenése után visszatértetek egy új, teljes hosszúságú cd-vel, az "Aviator"-al. Néhány kritikus előjöhetne azzal a megközelítéssel, hogy a zenétek és a komponálási folyamat egyre jobban a tömeggyártásba fordul. Kérlek adjatok nekünk némi bepillantást a technikai folyamatba, és válaszoljatok miért készült el ilyen gyorsan az "Aviator"…
 
Funker Vogt: (Gerrit) Az utolsó album, a "Navigator" munkálatai közben elkezdtük felszerelni a stúdiókomputerünket több új szintetizátorral és néhány kiegészítővel. Miután befejeztük a "Navigator"-t, olyan érzésünk volt, hogy ezekkel a hangszerekkel több megközelítést is nyújthatnánk az FV-nek . Ezért kezdtünk el új dalokat csinálni rögtön a "Navigator" megjelenése után. Rendesen ,ha befejezzük a munkát egy FV albumon, próbálunk a side-project-einkre figyelni, ez az, amiért egy kicsit több, mint egy évig tartott, hogy megjelenjen az "Aviator". Ennek az albumnak a munkafolyamatai közben egyre csak egyre belebonyolódtam a felvételi technológiába. Ezért úgy döntöttem, most először magam csinálom ezt.

Chain D.L.K.:
Tudnátok már több figyelmet fordítani arra, hogy egy gitárossal is kiegészüljetek, mint a "Survivor" albumon hallható "Red Queen" dalban. Eközben lecseréltétek Thomas Kroll-t Frank Schweigert-re. Mi történt belül? Nem frusztráló egy gitáros számára, hogy csak nagyon kevés helyen kap szerepet a kompozíciókban? Előny az élő fellépésekkor, hogy van egy gitáros a bandátokban?
 
Funker Vogt: (Gerrit) Mindenek előtt elmondom, hogy Thomas elhagyta a bandát, saját elhatározásából. A saját tevékenységei sohasem illeszkedtek ahhoz, ahogy mi dolgoztunk a Funker Vogt-on. Két pubot üzemeltet, van két lánya különböző nőktől, ezért nem igazán volt arra ideje, hogy turnézzon és ilyesmik. A másik dolog az, hogy a gitárosaink csak az élő fellépéseinken dolgoznak velünk. Csak ha gitárokkal akarunk dalt csinálni, ami egyszer vagy kétszer fordul elő évente, akkor kapcsolódnak be a stúdiómunkánkba. A fő válasz arra, hogy miért használunk vendéggitárost az, hogy több az akció a színpadon négy zenésszel. És az "akció" az, amiből egy FV- show áll.
 
Chain D.L.K.: Szintén egy kérdés egy, a múltban történt fontos történéssel kapcsolatban- megcsináltátok a saját kiadótokat és managementeteket, a Repo-Records-ot, ami foglalkozik minden üzlettel kapcsolatos dologgal, és újra ki tudnátok adni néhány már nem gyártott klasszikus felvételeteket e név alatt. Mennyire volt fontos a banda életében, hogy megtaláljátok ezt a managementet és meghozzátok a döntést, hogy megváljatok Torben Schmidt-től, és az ő Bloodline kiadójától?

Funker Vogt: (Kai) Mindenek előtt, a RepoRecords teljesen független a Funker Vogt-tól. A REPOMANagement azért találta meg a RepoRecords-ot, hogy újra kiadja a Funker Vogt összes régi kiadványát, és csináljon végre egy fair és művészbarát kiadót. Ezenkívül nem igazán döntöttük el, hogy el akarunk-e szakadni a Bloodline-tól. A Bloodline leállította a munkát. Éppen ezért nem tudnánk megjelentetni másik cd-t ott, nem volt más lehetőségünk! Így a kiadványaink, amik a Zoth Ommog és a Bloodline kiadóknál megjelentek, nem jelenhetnének meg többé jogszerűen ezeknek a kiadóknak a csődje után, ezért elhatároztuk, hogy indítunk egy kiadót és újra kiadjuk amiket eddig katagolizáltunk. Mindemellett nagyon elégedettek vagyunk az SPV munkájával, amit az új kiadványainkért tesznek itt Európában.

Funker Vogt

Chain D.L.K.: Az új kiadványotok, az "Aviator" borítóján néhány klasszikus és néhol rozsdás repülőgép látható egy hangárban, túl a háborúval eggyé forrt múlton. Remélem az e mögött álló koncepció nem azt jelenti, hogy nyugdíjba akartok menni :-D…Meséljetek kicsit az elképzelésről és ennek a borítónak a jelentéséről…

Funker Vogt: (Kai) A borítótervezőnk, Jeff Walker ebben az időben nagyon belebonyolódott, hogy csináljon egy egységes koncepciót. Az egész borító elfeledett dolgokról szól, főleg a múlt fontos dolgairól, mint a háborúk, ezeknek a háborúknak a miértje, és az emberek, akik sosem tértek vissza ezekből a háborúkból. A koncepció lényege, hogy ne feledjük el a múltunkat, a jó és a rossz emlékeket egyaránt…
Chain D.L.K.: Egy másik gyakran hallott szemlélet a bandátok katonaság által inspirált viselkedése. A számokkal, mint a "Child Souldier" úgy tűnik erőltetitek ezt egy kicsit. Ezek a számok, vagy a veszélyes övezetekből származó ruhadarabok ideális forrásai az inspirációnak számotokra? A militarista jelleg és kiállás az évek folyamán tisztán üzleti jellegű dologgá vált?

Funker Vogt: (Kai) Nem feltétlenül. Mindig azt mondjuk, amég háborúk léteznek a Földön, mi írni fogunk róluk. Az emberek hajlamosak eltakarni a tényt, hogy vannak háborúk. És mi legalább meg fogjuk próbálni, hogy itt változtassunk kicsit. Egy háborúban mindenki egy vesztes…vagy Plato szavaival mondva: "csak a halott láthatja a háború végét". Ezért ez egy fontos téma számunkra, nem csupán üzlet!

Chain D.L.K.: Ebben az évben úgy döntöttetek nem adtok ki egy speciális MCD-t, de egyre aktívabban használjátok az internetet promóciós célokra. Gondolom ez egy eléggé költségkímélő döntés, "köszönet" a magasabb eladások hiányáért. Kérlek, osszatok meg velünk néhány háttérinformációt a webes tevékenységetekről, és válaszoljatok, miért nem jelentettetek meg egy igazi MCD-t…

Funker Vogt: (Kai) A közelmúltban még többet adtunk el az összes MCD-nkből, mint más bandák szerettek volna az albumaikból, de a számok egyre csökkentek, és mi mindig tartogattunk néhány elég jó b-oldalas dalt és igazából most ez egy adomány, hogy ezeket a dalokat csak a "die hard" rajongóink figyelmébe ajánljuk. De mint egy MCD, fontos a klubok számára, hogy csináljunk egy speciális DJ-kiadványt, ami nem kerül kereskedelmi forgalomba, és csak az európai turnénkon lesz elérhető, vagy az USA-ban kiadott lemez limitált példányszámú darabjaira kerül fel. Mindenesetre, az internet egyre fontosabbá válik, és egyre több folyamatos lehetőséget biztosít számunkra, hogy bemutassuk, a Funker Vogt is megérkezett a WEB-re. Tehát ahelyett, hogy árulnánk az MCD-t, csináltunk egy ingyen letölthető verziót az új klubszámunkból( City Of Darkness). Ez egy speciális ajándék volt a rajongóinknak. Mindemellett csináltunk kisfilmeket, amiket feltettünk a youtube.com-ra, és van itt még egy video-összeállítás arról, hogyan készült az "Aviator". A teljes interjúfilm, ami 20 perc körüli hosszúságú, megtalálható az európai limitált példányszámú cd-k mellett megjelent DVD-n, kiegészítve 5 számmal a cd-ről 5.1-es Dolby hangzással és két bónusz dallal is.

Chain D.L.K.: Nehéz idők járnak a bandákra és a kiadókra, tenni kell az eladások emelkedéséért és a növekvő kalóz letöltések ellen. Hogy befolyásol ez a folyamat benneteket, mint zenekart? Milyen fontossággal bírnak a legális letöltési portálok, mint az iTunes, a zenéteket tekintve?

Funker Vogt: (Kai) Ezek egyre fontosabbá válnak. Európában mi még csak ennek az új korszaknak a kezdetén vagyunk, ellenben az USA-ban sokkal jobban kialakult az internetes vásárlás, de itt is van még több potenciál ebben. Sajnos, a fő probléma a digitális eladásokkal, hogy nem teljesen megfelelőek a címzések, és itt Európában még rosszabb a helyzet. A probléma az, hogyan tudnak fizetni a digitális letöltésekért! Különösen a fiataloknak nincs igazi lehetősége, hogy fizessenek a digitális letöltésekért, hiszen legtöbbjüknek Európában nincs saját hitelkártyája vagy éppen bankszámlája! Itt jobb eredményekre van szükségünk a jövőben, mint ahogy sok más téren is, amik még lehetőséget nyújtanak ezen a két fizetési lehetőségen kívül a digitális letöltések ügyében. Szóval itt rá kell venni az embereket, hogy fizessenek a letöltésekért, de ők nem tudják hogyan tegyék! Tehát nekik emiatt nincs más választásuk, mint visszatérni az illegális letöltésekhez, ha nem akarják megvenni a cd-t egy boltban. Tehát mi mind arra várunk, hogy a dolgok jobbra forduljanak, máskülönben a jövőben megtörténhet, hogy itt többé nem lesz minőségi zene, mert az emberek nem engedhetik meg maguknak többé, hogy beszerezzék.

Chain D.L.K.: Mi a helyzet az élő fellépésekkel? Úgy tudom, csináltok egy turnét és hívtok is két vendégzenekart, a Noyce TM-et és a spanyol Dioxyde-et. Milyen meglepetésekre számíthatunk, és mik a tervek arra vonatkozóan, hogy megszálljátok az Egyesült Államok színpadait?

Funker Vogt: (Gerrit) Rengeteg új szerzeménnyel indulunk turnéra. Van persze néhány régi dal is, amiket a kezdetektől játszunk. Tehát a műsor nagyban különbözni fog a régiektől. Van pár új narancsszínű fényünk és LED-ünk a színpadon, a háttereink klubról klubra váltakoznak. De a fő mutatvány a nagyon személyes előadásmód, hogy megmutathassuk magunkat, a zenészeket, különösen Jens-t, az énekest.

Chain D.L.K.: Kérlek tájékoztassatok bennünket az elkövetkezendő terveitekről. Milyen új kiadványok várhatók tőletek és a kiadótoktól, amiket megemlítenétek? Mi a helyzet a side-project-ekkel?

Funker Vogt: (Gerrit)Tervezünk rögzíteni egy koncert DVD-t ez év ősze körül, ami az európai "Aviatour"- turnénk második részét tartalmazná. Egy másik kiadvány ennek az évnek a végén egy remix- cd, ami tartalmazni fog néhány új dalt is. Tehát sok még a munka a stúdióban és a színpadon is. A side-projectek nem aktívak ebben az időszakban, de még léteznek. Talán jövőre ismét…

Chain D.L.K.: Végszóként hogy foglalnátok össze az olvasóknak ezt az interjút?

Funker Vogt: (Gerrit) Reméljük örömmel hallgatjátok az "Aviator" albumot és amilyen hamar csak lehetséges, találkozunk a közelgő amerikai turnénkon. "Keep funked"…




Forrás: Chain DLK.
Fordította: Pixi
Thanks: Gunhead

Csatolt képgaléria

Hozzászólások

2008 január 03. - 17:03  [2]
meklod
 
épp' be akartam írni, h. 'tarkoma' még nem szólt hozzá... :)
2008 január 02. - 11:50  [1]
tar
 
Ez így újévi meglepetésnek nekem mint "Die Hard" funker-rajongónak nagyon jól jött. Köszönet érte :)

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu