Nine Inch Nails: Creative Commons licenc

Az sg.hu oldalon megjelent cikk a NIN új albumáról:

Úgy tűnik, hogy az amerikai együttes komolyan gondolja a korábbi bejelentését, miszerint szakít a kiadókkal és a maga útját kívánja járni.

A NINE INCH NAILS (NIN) ugyanis a Creative Commons licenc alatt jelentette meg a legújabb, Ghosts I-IV című instrumentális zenei albumát. Minden dal a licenc hatálya alá esik, vagyis szabadon hallgathatók, terjeszthetők, másolhatók és remixelhetők. Az egyetlen kikötés az utóbbi esetben, hogy a számokat átdolgozóknak minden esetben fel kell tüntetnie az eredeti előadó nevét és hogy a kész művet szintén a Creative Commons licenc hatálya alatt kell megjelentetnie. (Folytatáshoz klikk a továbbra ...)

Trent Reznor, a NIN vezetője szerint az új kiadványukon szereplő dalok egy kísérlet eredményei. Azokat a szabályokat követték a megalkotásuknál, hogy tíz hét alatt kellett elkészülniük, nem volt előre meghatározott céljuk és egyik mű sem lehetett egy korábbi szerzeményük át- vagy feldolgozása. A rajongók már ingyen letölthetik az együttes honlapjáról az első kilenc zeneszámot tartalmazó Ghosts I nevű albumot. Ehhez mindössze regisztráltatniuk kell maguknak az online boltban, majd e-mailben megkapják a letöltési linket. A mű az Amazonnál is hozzáférhető, másolásvédelem nélküli MP3-as fájlok formájában.

A Ghosts I-IV összesen 36 nótát tartalmaz és számos formátumban érhető el. A négy alkotás együtt egy 40 oldalas PDF-fájllal kiegészítve csupán 5 amerikai dollárba kerül. A szintén a 36 dalt felvonultató 2CD-s csomag tíz, a Deluxe-csomag, amelyben egy DVD- és Blu-ray lemez is helyet kapott, 75, míg a Reznor által dedikált Ultra Deluxe Limited Edition Package pedig 300 amerikai dollárt kóstál.

A bejelentést nagy örömmel fogadta Larry Lessig jogászprofesszor, a CC-licenc atyja, aki szerint a művek megjelenése hihetetlenül jó hír a Creative Commons tábor számára. Mint ismeretes, a Nine Inch Nails tavaly októberben szakított kiadójával és Trent Reznor, a zenekar vezetője az együttes hivatalos weboldalán jelentette be, hogy új úton indulnak el és a jövőben a kiadóktól függetlenül akarnak boldogulni a zenepiac viharos tengerén. A zenész korábban azzal borzolta a zeneipari kedélyeket, hogy a magas CD-árak miatt arra kérte a rajongóikat Sydney-ben tartott koncertjükön, hogy lopják el a zenéjüket és adják tovább a barátaiknak, ismerőseiknek.


Cikk forrás: sg.hu (Berta Sándor)
NIN Ghosts: http://ghosts.nin.com/

 

NIN


Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu