Einstürzende Neubauten az A38-on!

2008. április 16., szerda 21h
Belépő elővételben: 4500 Ft, a koncert napján: 5000 Ft.

Az indusztriál-úttörő EN tavaly ősszel jelentette meg új lemezét. Elegáns
letisztultság, ipari hatások, klasszikus dalformák (!), gyönyörű, érett, mély
muzsika. És az új lemez örömére európai turné, az állomások között az A38 Hajóval.


Einstürzende Neubauten (D)

Einstürzende Neubauten

KAPCSOLÓDÓ LINKEK
Einstürzende Neubauten
Alles wieder offen

Az Einstürzende Neubauten - a szlovén Laibach mellett - a kortárs elektronikus zenék keményebb vonalának alapvető és megkerülhetetlen alapzenekara, és legjelentősebb inspirálója a Nine Inch Nails által fémjelzett elektro-metálnak vagy a Rammstein által bravúrosan kommercializált ipari rocknak. Hol lehetne autentikusabb helyszíne budapesti fellépésüknek, mint az egykori ipari tárgy, az A38 Hajó gyomrában?

Az Einstürzende Neubauten (magyarul: Leomló Panelek, ami - ahogy a zenekar egyik lemezcíme is utal rá - a Richter-skála ötödik fokát jelenti)) korai munkásságára a legszélsőségesebb zajzene volt jellemző. A zenészek – az együttes nevében is megjelenő rombolás avantgárd gesztusával – elsősorban a klasszikus dalformát bombázták szét formailag és hangszerhasználat szempontjából egyaránt. Zenei eszköztárukba elsősorban különböző csövek, fémtárgyak, motoros fűrész, kompresszor és hasonlók tartoztak – és tartoznak ma is. Teljes mértékben szakítottak a hagyományos verzé-refrén felépítésű dalformával, az ipari tárgyakon ütött szuggesztív ritmust szaggatott kiabálás tarkítja és a legkülönbözőbb indusztriális zajok kísérik. Mindez különösen koncertkörülmények között vált hihetetlenül szuggesztív hatásúvá.

A nyolcvanas évek második felétől azonban fokozatos csendesedés és klasszicizálódás jellemzi a zenekart. Egyre többet használnak szintetizátort – például a vonósszólamok előállítására – sőt, olyan klasszikus hangszerek is megjelennek, mint a gitár és basszusgitár. Az 1989-es, legendás borítójú (élvező lovat ábrázoló) Haus der Lüge pldául rengeteg rokon vonást mutat a Nine Inch Nails ugyanabban az évben megjelent Pretty Hate Machine-jével. A szépséges és nagyívű Silence Is Sexy vagy a kissé didaktikus filmzenelemez, a Berlin Babylon, illetve a 2004-es Perpetuum Mobile pedig már végleges visszatérést jelent a hagyományos formákhoz – mélységeik végképp nem a rombolás bűvöletében, hanem a finom hangulatokban és hangulatváltásokban, Blixa Bargeld német-angol szövegeinek szépségében, és a lenyűgözően összetett hangképekben keresendők.

Az EN ugyanakkor élen járt az Internet innovatív használatában is. Korát jóval megelőzve alakított ki masszív online közösséget, és jó pár zeneanyagát azon frissiben, akár még félkészen is letölthetővé tette. Így harangozta be új albumát is: a tavaly ősszel megjelent Alles wieder offen (azaz Minden újra nyitva) szinte teljes "műhelymunkája" követhető volt a lemez honlapján.

A zenekar tagjai
Blixa Bargeld
Alexander Hacke
N. U. Unruh
Rudolph Moser
Jochen Arbeit
Boris Wilsdorf

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu