WAVE GOTIK TREFFEN 2006 2. nap

A második nap is számos jó eloadóval bovelkedett, sajnos nagyon nehéz összehangolni hogy minden eseményre eljusson az ember. A város több pontján lévo helyszínek és a koncertidopontok egybeesése szombaton is igen megnehezítette dolgunkat. Íme egy kis töredéke a 2. nap szenzációs felhozatalának.

NECRO FACILITY
CAT RAPES DOG
VNV NATION
ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO





WAVE GOTIK TREFFEN 2006 – második nap



" A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.." - Rodin

 

Második nap még mindig egész szép ido volt napközben. Nem volt ugyan tikkasztó hoség, de fáznunk sem kellett. Napközben szétnéztünk vásártéren az Agra csarnokban megcsodáltuk a rengeteg bámulatos „lim-lom”-ot irigykedve a helyiek jobb életszínvonalából adódó vásárlási kedvét. Csóró magyarokként csak álmodoztunk a jobbnál jobb portékák felett. Idén egyébként zömével megint a fekete dominált, akadtak persze szivárvány minden színében is holmik. A tavalyinál viszont kissé gyengébbnek bizonyult az idei kínálat mind a ruhák, ékszerek és kiegészítok, mind a CD-k és merchandising cuccok tekintetében. Honfitársaink fel is hívták a figyelmünket,hogyha jó CD-ket és DVD-ket akarunk menjünk be a városba a Saturn-ba, ahol egész baráti áron kaphatóak. Persze odáig már nem jutottunk el. Kedvenc kis kocsmánkban mulattuk az idot, Az Agra Café tágas és kellemes termében, készültünk az est fáradalmaira.

 



NECRO FACILITY

 

A még gyerekcipoben járó svéd, Karlskoga-ból érkezett duó volt az elso fellépo a szombati napon az AGRA-ban. Olyan késobb fellépo neves zenekarok elohírnökeként, mint a [S.I.T.D]., a VNV Nation, vagy a Cat Rapes Dog. A zenekar viszont nem járt túl nagy sikerrel. Kb. 30 percet ha tudtak játszani, elromlott a technika is kb 10 percig nem tudtak mit csinálni. Próbálták addig ugyan szóval tartani és szórakoztatni a közönséget, de nem lett sokkal jobb a helyzetük. A kevésbé ismert zenekarnak a korai kezdés sem volt igen kedvezo, a közönség kevés számban volt jelen koncertjükön. A látogatók nagy része a vásárcsarnokban és a sörözokben lodörgött. A fiatal srácok – nincsenek még 20 évesek - zenéje igazi old school EBM néha egy kis mai electro-val, beteg énekkel, szabálytalan ütemek keverve némi Skinny Puppy, Velvet Acid Christ és FLA utánérzéssel. Nem lehet mondani, hogy rossz zenét csinálnak, csak még kicsit kiforratlan, van még mit tanulniuk. De abszolút hallgatható volt ezt el kell ismernem. Egy kis fejlesztéssel, több energiával akár még népszerubbek is lehetnének. Nem szabad túl sokat várni így elsore, de egynek jó volt a Henrik Backström és Oskar Holter alkotta csapat produkciója. Tavaly adták ki debütáló albumukat a The Black Paintings-et a Progress Production gondozásában. Olyan számokat játszottak például, mint a Freeze, a Nursed, és a Mehtane View.

 

Hivatalos oldaluk: http://necro.e-prom.se/


 


 



CAT RAPES DOG

 

A szintén svéd zenekar fellépéseit és zenéjét minden alkalommal különbözoféleképpen üdvözölhetjük. Magnus Fransson az egyedüli eredeti tag már csak a zenekarban. Az electro-rock legenda személyei állandóan változnak. Nem adtak ki semmit az 1999-es utolsó albumuk a People As Prey óta. Túl vannak számos „utolsó” koncerten. A WGT-n egy újabb „utolsó koncerttel” rukkoltak elo. Néhány év szinti és noise kisérletezés után Magnus Fransson alapította meg Joel Rydströmmel a svéd duót 1989-ben. Debutáló albumuk a Maximum Overdrive volt. Különleges kombinációja az elektronikus hangzásnak és az ironikus, fekete humor attitüdnek és szövegvilágnak. Késobb csatlakozott a csapathoz egy noi basszusgitáros, Annelie Bertillson aki férfiak számára is szemgyönyörködteto látványt nyújtott a színpadon. Amikor Joel Rydström kiszállt a bandából, a csapat mélyebben belemerült a rock n’ roll és keményebb gitárhangzás surujébe. Ez szintén érezheto volt késobbi stúdió albumaikon is. A mostani eloadást cseppet sem nevezhetjük mainstreamnek. A sokkal kevesebb electro és sokkal több gitárt tartalmazó koncertjük számos elektronikus zene rajongót elriasztott, mégis színvonalas showt láthattunk. A háttérben igényes, a világról alkotott szarkasztikus képeik voltak vetítve. Annelie dögös, figyelemfelkelto és energikus volt. A többiek is láthatóan érezték a feelinget a színpadon. Szép kis zenei mixeket állítottak össze majdnem minden periódusukból. Voltak akik teljesen másra számítottak. A Cat Rapes Dog kiismerhetetlen, kaméleonként váltja alakját, illetve zenéjét, ezért nem minden esetben emésztheto mindenki számára. Van aki megszokja azt az egyfajta stílusukat, ami megtetszett neki régen és azt várja el tolük, hogy ugyanazzal lépjenek ki a színpadra, és amikor egy teljesen mással áll szemben hajlamos negatívan értékelni a produkciót. Az érzelmek mindenképpen vegyesek voltak. A magyar társulat jórészének nemigazán jött be a koncert. Lehetne errol vitát nyitni, de felesleges, a zene mindig szubjektív. Mint ahogy nincs két egyforma tojás sem.

 

Setlist:

 

Eating People is fun

Country Gods

How the Country Fails

Schizo

Mother Goddes

Doomed

American Dream

Human Remains

Trojan Whores

Moosehair Underwear

 


 


 



VNV NATION

 

A hazánkban is igen népszeru, Ronan Harris csapatát, a VNV Nationt nem kell bemutatnunk. Szinte mindenki ismeri oket a szcénában. Rengeteg fellépésen vannak túl, és eloszeretettel játszák dalaikat a klubokban is. Hazánkba is ellátogatott már az abszolút pozitív kisugárzású, örömteli showjukkal. Valami boldogság hormon lehet ebben a csapatban ami az embereket mosolyra fakassza és jó érzettel tölti el. Valami ilyesmit éreztünk mi is tavaly a Mera Lunán az elso sorban. Végig felhotlenül boldognak és könnyunek éreztük magunkat. Mondanom sem kell, hogy Németországban ugyanolyan, ha még nem népszerubb zenekar mint nálunk. Így az Agra-ba való bejutás komoly nehézségek árán volt csak lehetséges. A tömeg jelenléte már délután érezheto volt az Agraban, látszott hogy a headliner VNV Nation-re gyulnek a seregek. Egy talpalatnyi hely nem volt szinte sem a koncerthallban sem a vásártéren és a kocsmákban.

Iszonyatos tömeg volt, megállt a levego, mozdulni nem lehetett. Viszont mindenkinek nagyszeru hangulata volt. Nem irigyeltem az elso sorban álló közönséget annyi szent. Volt ott nyomás és tombolás rendesen. A szokásos showt láthattuk tolük, sem többet, sem kevesebbet. Semmi új nem történt, de az eddig megszokott felpörgetett hangulat és a remek közönség jelen volt. Szín-kavalkád a háttérben, a vetítés mégjobban fokozza a hangulatot. Ronan egy született szórakoztató porondmester. Nem nagyon lehet unatkozni és nem hagyja leülni a hangulatot. Mark Jackson a háttérben tette a dolgát, és szolgáltatta a közönségnek ami járt, vagyis a kitöro energiabombát. Öröm volt végignézni a hömpölygo tömegen, igazi parti feeling volt. A fiúk csúcsformában voltak. Az intro a Genesis volt, amit a Chrome követett. Játszottak 3 számot a 2005-ös Matter & Form-ról, majd a 2002-es Future Perfect-rol a Carbont, és számos kedvelt slágert. Mindig öröm látni oket. Azon zenekarok közé tartoznak akik felemelo érzéssel növelik az ember adrenalin szintjét, végtagjait pedig akarva-akaratlanul szüntelen mozgásra kényszerítik. A közönség is nehezen akarta elengedni oket a színpadról, vissza is jöttek 2 szám erejéig.

 

Setlist:

Genesis
Chrome
Arena
Entropy
Carbon
Epicentre
Homeward
Standing
Perpetual

Beloved
Saviour

Hivatalos honlapjuk: http://www.vnvnation.com/

 


 




ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO

 

„Two is company, Three is an Orgy; I am Forever.”

 

Általunk talán az egyik legjobban várt koncert az ORE volt. Ritkán koncerteznek. Tavaly sikerült elcsipnünk oket Rosslauban a Burgnaechte Fesztiválon. Teljesen megbabonáztak minket. Szabályosan hipnotizáltak mindannyiunkat, zenei ízléstol függetlenül. Öntudatlan állapotban lebegtünk és dölöngéltünk a hipnotikus dallamokra és vetítésre. A külvilág teljesen megszunt körülöttünk. Ezért vártuk annyira ezt az eloadást. A koncert Lipcse egyik legtávolabbi helyszínén az Ankerban volt. Éppen végszóra érkeztünk. Alighogy betoppantunk már rá is zendítettek. Az atmoszférikus zene és Thomas Pettersson filozófikus éneke ismét magával ragadott bennünket. A hiányolt noi színfolt Rose-Marie Larsen, aki a Burgnaechten nem lépett fel, ismét jelen volt a színpadon. Bájos külsejével lágy táncot lejtett a háttérbe vetített fraktálok és jelszavak, és az andalító zene kíséreteként. Csodálatos volt, bár el kell ismerni, hogy a szabadtéri hangzást semmi nem pótolhatja. Korántsem volt akkora akusztikus élmény mint Rosslauban, bár a német technikai felszereltség az Ankerben kiváló volt. Panaszra azért nem volt okunk. Viszonylag nagyszámú közönség gyult össze, mondhatni teltház volt. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy tudósítókként a VIP páholyból fenntrol nézhettük a koncertet, így beláthattuk az egész varázslatos színpadot.

A hangulatfokozó tuzcsóvák, mintegy egy szökokút adták a keretet a színpadon álló zenekar a performance és a vetítés mellé. Az új lemez, a 2005-ös Satyriasis nótáicsendültek fel nagy többségben, de egy –egy régi sláger is elokerült a fiókból. Az ORE performance-a újra kábulatba ejtette a közönséget. A minimális mozgás, elbeszélo, szónóki ének, az elbuvölo hangeffektek és dobjátékok zseniálisan beleillettek a monoton zenei suruségbe. Rose minimális mozgással feküdt egy szonyegszeru képzodményen végtagjait néha megmozdítva majd néha felállt és a tuz mellé állt vagy éppen különbözo pózokat vett fel. Thomas énekelt rendületlen, a dobos pedig fájdalmasan ütötte a dobokat. Kár lett volna kihagyni. Aki még nem volt ORE koncerten nem is tudhatja milyen az amikor egy mindenféle teátrális show elemek nélküli, neméppen egy táncos zene rabul ejti az embert és elkalauzolja egy másik harmonikus dimenzióba mindenféle tudatmódosító szerek nélkül. Ajánlom melegen mindenki figyelmébe, aki szereti oket. Nemsokára megjelenik új lemezük a Apocalips amit szeptemberben terveznek kiadni. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 


 


 


Az ORE után boldogan andalogtunk vissza az AGRA-ba. Rendkívül jó kedvünknek hangot is adva, végig énekeltük a visszafelé utat a villamoson a németek nagy örömére. Volt ott Ministry-tol kezdve Nine Inch Nails-en át agrármetálig mindenJ. A koncertek után sem lankadt hangulatunk, megnéztük mi a kínálat afterpartik terén. Elnéztünk az Agra 4.2-be a hivatalos afterparty terembe, ahol a szokásos elektrosokktól egybol ki is szédültünk. Ellenben remek jó hangulat volt az elotérben kedvenc helyszínünkön az Agra Caféban. Jobbnál jobb számok mentek. A Dj. Skinny Puppy-s pólóban feszengett, azt hiszem többet nem is kell mondanom. Egymás után jöttek az olyan old school slágerek mint a Skinny, a Nitzer Ebb, a KMFDM, a Krupps, stb..Volt egy kis Depeche Mode is. Egybol táncra is perdültünk amivel sikerült fokoznunk a kocsma hangulatát. Akadtak késobb követoink, úgyhogy egész jó kis táncos afterparty kerekedett a Café részben. Megjött mindenkinek a táncos kedve.

Azt kell hogy mondjam, hogy aki a régi zenéket szereti mindenképp a Café részbe települjön be legközelebb, biztosan nem fogja megbánni. Hajnalig roptuk aztán irány a sátor, hisz a mérhetetlen jó programok másnap még folytatódnak és valamennyit pihenni sem árt elotte.

 

 



Írta: Serial Killer
Fotók: ...lolita..., Davina

Hozzászólások

Jelenleg nincsen hozzászólás!

Hozzászólok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook
 
 
Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
2009 Copyright © Machinemusic.HU
www.unimatrixzero.hu
Advoxya HUN Black Head Agency Gothic.hu